Spoffin 2011: 17 premières, 40 groepen en 150 voorstellingen uit 14 Europese landen


Ljud Group uit Slovenië is tijdens Spoffin voor het eerst in Nederland te zien. Spoffin telt nog 13 andere premières.

Internationaal multi-arts festival Spoffin in Amersfoort brengt dit jaar veertig verschillende producties, waaronder 17 Nederlandse premières. Spoffin vult de historische binnenstad van Amersfoort van 26 tot en met 28 augustus met meer dan 150 voorstellingen en concerten. Het festival staat voor drie dagen lang authentiek, eigenzinnig, hilarisch, wonderlijk en hoogwaardig eigentijds straattheater, aangevuld met dans, muziek, circus en andere kunsten op straten, pleinen en bijzondere locaties. Opmerkelijk is de focus die Spoffin legt op Noord- en Oost-Europa.

Festivalgangers kunnen zich opmaken voor prachtige visuele taferelen, koppige humor, opzwepende beats, een invasie van buitenaardse immigranten, geïmporteerde inheemse Teilbeesten, creatief circus, uitdagende streetdance en een Griekse tragedie als meeslepend stadsspektakel.

Op het programma staan 17 Nederlandse premières, bijvoorbeeld Myth of the Minotaur van Asterions Hus (Denemarken), The Invasion van Ljud Group (Slovenië), The Cherry Orchard van Lviv Academic Theatre Voskresinnia (Oekraïne) en Cuerdo van Karl Stets (Denemarken). De intieme voorstelling Hinten den Türen van de Duitse groep Ara Dona Cie. beleeft in een eeuwenoud hofje haar wereldpremière. Andere bijzondere en vermakelijke verrassingen komen onder meer van Circus Ronaldo (België), Bright Night International (Engeland), Poolse Vis (Nederland), Fingers Theatre (Georgië) en nog heel veel meer. Een compleet overzicht staat op www.spoffin.nl.

Verbinding
Artiesten, dansers, kunstenmakers en andere gezelschappen komen dit jaar uit 14 verschillende landen waaronder Zweden, Finland, Engeland, Spanje, Slovenië, Oekraïne en Litouwen. Bijzonder is het grote aantal producties dat het festival vanuit Noord- en Oost-Europa naar Nederland haalt. Straattheater is in landen als Georgië, Zweden, Slovenië en de Oekraïne een nog relatief nieuw fenomeen. Met het bewust programmeren van voorlopers uit deze landen, brengt Spoffin een beweging op gang die noord en oost verbindt met west en zuid, waar straatcultuur een veel langere traditie kent. Het Nederlandse publiek geniet zo van nieuwe, bijzondere theatervormen, andere Europese festivalprogrammeurs kunnen deze groepen in Amersfoort komen ontdekken en gezelschappen zelf krijgen de kans meer te reizen en gezien te worden.

Spoffin OFF
Als een van de weinige festivals in Nederland biedt Spoffin naast het reguliere programma (IN) met bekende namen ook een zogeheten OFF-programma. Spoffin presenteert hierin de nieuwste voorstellingen van aanstormende, professionele theatermakers uit binnen- en buitenland en try-outs van meer gevestigde namen. Spoffin OFF is een volwaardig onderdeel van het festival, de voorstellingen zijn streng geselecteerd.
Alle 18 groepen in het OFF-programma dingen mee naar de nieuwe Spoffin OFF Grolsch Award: een prijs van € 2.500 voor de publieksfavoriet van het OFF-programma.

Spoffin PRO
Theaterprofessionals uit heel Europa komen naar Spoffin om het meest interessante aan Europees straat- en locatietheater te ontdekken en een kijkje te nemen in de Noord- en Oost-Europese straattheaterkeuken. Zij vinden hier voorstellingen die geschikt zijn voor een breed publiek en zonder al te hoge kosten vlot kunnen reizen door Europa. Uiteraard is Spoffin hiermee ook een belangrijke springplank naar het buitenland voor Nederlandse groepen.

Festival of the Year
Voor artiesten heeft Spoffin het Festival of the Year in het leven geroepen. Zij worden constant beoordeeld door publiek en festivalorganisaties. Spoffin draait de zaken nu eens om en laat artiesten zich uitspreken over de kwaliteit van de festivals waar zij spelen. Spoffin maakt de resultaten van de internationale Festival of the Year competitie op de eerste festivaldag bekend.

Festival-app
Met VivaFestival, de nieuwste en meest gebruiksvriendelijke festival-app van dit moment, kunnen bezoekers van Spoffin heel gemakkelijk een eigen, persoonlijk programma samenstellen. Met de superhandige gratis festivalapp (geschikt voor iPhone, iPad en iPod touch) heeft het publiek altijd alle informatie over Spoffin bij de hand.

Gulle bijdrage
Bijna alle voorstellingen tijdens het festival zijn gratis toegankelijk. Dat past bij de open sfeer van straattheater. Maar voor niets kunnen artiesten niet werken en is een festival niet te organiseren. Artiesten en medewerkers vragen het publiek daarom na afloop van elke voorstelling om een gulle vrijwillige financiële bijdrage.

Het volledige programma van Spoffin is te vinden op de website, www.spoffin.nl.
Aan de vooravond van de tweede editie van het festival biedt Spoffin donderdagavond 25 augustus in theater De Flint een avond Amuses: een smakelijk voorproefje van al het moois dat het publiek tot en met zondag 28 augustus kan verwachten.

  17-08-2011

 Festival Spoffin
 

Ga terug