Invasie van straatcultuur in Amersfoort


Kud Ljud (Slovenië) - The Invasion

Festival Spoffin heeft het programma voor drie dagen lang internationaal straat- en locatietheater, muziek, dans en beeldende kunst in Amersfoort zo goed als rond. Het festival beleeft dit jaar van 26 tot en met 28 augustus zijn tweede editie. Amersfoort kan zich opmaken voor onder meer een invasie van roze, buitenaardse immigranten, geïmporteerde inheemse Teilbeesten, prachtige visuele taferelen, koppige humor, opzwepende beats, creatief circus en zelfs een Griekse tragedie als meeslepend stadsspektakel.

Het programma van Festival Spoffin is in alle opzichten grensverleggend. Spoffin probeert waar het maar kan vernieuwende vormen van straattheater te stimuleren. Artiesten komen opnieuw uit heel Europa: uit landen als Zweden en Finland, uit Engeland en Spanje en ook uit Slovenië, Oekraïne en Litouwen. Uit eigen stad komen onder meer TG Sonja en Urban Safari en uit eigen land Odd Enjinears en Tjerk Ridder.

Festival Spoffin breidt dit jaar als één van de weinige Nederlandse festivals uit met een OFF-programma en presenteert hierin de nieuwste voorstellingen van aanstormende, professionele theatermakers uit binnen- en buitenland. Spoffin OFF is een volwaardig onderdeel van het festival: alle voorstellingen zijn door een strenge selectie gekomen.

Spoffin OFF en Spoffin IN (het hoofdprogramma) tellen samen zo’n veertig voorstellingen met ook deze editie weer opvallend veel Nederlandse premières. Bijvoorbeeld Myth of the Minotaur van Asterions Hus (Denemarken), The Invasion van Kud Ljud uit Slovenie, het grootse spektakel The Cherry Orchard van Lviv Academic Theatre Voskresinnia (Oekraïne), Cuerdo van Karl Stets (Denemarken). De intieme voorstelling Hinten den Türen van de Duitse groep Ara Dona Cie. beleeft in het hofje Armen de Poth zelfs haar wereldpremière.

Circus Ronaldo uit België bouwt haar tenten voor de voorstelling Circenses op in het Oliemolenkwartier en toont front- en backstage alle ontroerende, hilarische en huiveringwekkende kanten van het authentieke circusleven. Deze voorstelling is geschikt voor 12+. Andere voorstellingen hebben geen leeftijdsgrens. Spoffin biedt op zondag op en rond de Groenmarkt attracties speciaal voor de jongste bezoekers, zoals zelf ijs maken en prachtige, inventieve speeltoestellen van het Spaanse Guixot de 8, gemaakt van oude, metalen voorwerpen. Jongeren komen aan hun trekken bij voorstellingen als Jamp van Bright Night International (parkour, acrobatics en dans).

Bijna alle voorstellingen zijn tijdens het driedaagse festival gratis toegankelijk. Artiesten en medewerkers van Spoffin zullen na afloop bezoekers wel steeds ruimschoots de kans geven een vrijwillige financiële bijdrage te leveren om het festival en alle voorstellingen mogelijk te kunnen maken.

Festival Spoffin vindt plaats van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus op pleinen, straten, parken en bijzondere locaties in en rond de binnenstad van Amersfoort. Entree is grotendeels gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Het volledige programma staat begin juli op de website www.spoffin.nl. Op Twitter geeft @spoffin dagelijks een update van het programma.

  29-06-2011

 Festival Spoffin
 

Ga terug