Eerste namen Spoffin 2020 bekend


Acrobatisch dansduo Gracie&Cristian speelt op Spoffin 2020.

Ook dit jaar mag Festival Spoffin weer twee gezelschappen verwelkomen om een residentie te doen in Amersfoort. Het Iers-Spaanse duo Gracie & Cristian en het Tsjechische danstrio Holektiv komen twee weken naar Amersfoort om te werken aan hun voorstelling.

De residenties zijn tot stand gekomen met behulp van het Europese project Roundabout Europe. Vijf theaterfestivals door heel Europa hosten ieder twee artiesten. In totaal reizen vijf verschillende gezelschappen langs de festivals.

Aanmeldingen uit heel Europa
Gezelschappen konden zich aanmelden voor deze residenties via Roundabouteurope.eu. In totaal waren er 78 aanmeldingen uit 14 verschillende Europese landen. Op basis van verschillende criteria - waaronder de kwaliteit, een sterk artistiek plan en haalbare technische eisen - is een selectie gemaakt. Sommige groepen hebben al een voorstelling staan die ze willen verbeteren, anderen hebben slechts een idee dat ze tijdens de residentie willen ontwikkelen.

Spoffin verwelkomt dit jaar Gracie & Cristian en Holektiv. Gracie&Cristian is een acrobatisch dansduo dat de voorstelling Fling verder gaat ontwikkelen. In de voorstelling onderzoeken ze de letterlijke betekenis van het woord. Daarbij gebruiken ze hoepels, acrobatiek, jongleren en gooien ze naar eigen zeggen lichamen over het podium heen. Een gecontroleerde chaos.

Dans, theater en circus
Holektiv is een danstrio uit Tsjechië en zal de voorstelling Aviatreces verder ontwikkelen. De voorstelling wordt al gespeeld op verschillende plekken, maar is nog niet klaar voor het buitentheater. Met behulp van onder andere Spoffin hoopt het trio de voorstelling waarbij ze een menselijk vliegtuig laten opstijgen, geschikt te maken voor buiten.

De Sloveense group Third Hand Group, het Britse TwoMuch (circus en fysiek theater) en de Zwitsers-Engelse Etta Ermini Dance Company (dans en circus) trekken ook door Europa. Zij worden verwelkomd door het Deense festival Passage, Out There (Engeland), Imaginarius in Portugal en KoresponDance in Tsjechië.

De missie van Roundabout Europe
Roundabout Europe is een project dat wordt gesubsidieerd door het Creative Europe programma van de EU. De missie is om artiesten te stimuleren door middel van residenties. Sommige artiesten zitten aan het begin van hun carrière, anderen zitten juist op een kruispunt. Vanuit de festivals krijgen de artiesten begeleiding om hun voorstelling en zichzelf als artiest of gezelschap zo goed mogelijk te presenteren.

Daarnaast is het de missie om de Europese banden in de theaterwereld te versterken. Zowel artiesten als festivals worden met elkaar gelinkt. Twee keer per jaar komen de artiesten en festivals bij elkaar. Ook worden de artiesten tijdens de residenties voorgesteld aan professionals in het veld en andere artiesten om zo een groter netwerk op te bouwen. Dit moet resulteren in een rijkere Europese identiteit, interculturele dialogen en nieuwe perspectieven.

  01-03-2020

 Roundabout Europe

Ga terug