Street arts festival Spoffin: 18 Nederlandse premières professioneel buitentheater


Shakti Olaizola [ES] brengt Irakurriz, één van de Nederlandse premières tijdens Spoffin 2016 Foto: Robert Descarpentries

Professionele theatermakers uit 17 overwegend Europese landen presenteren hun nieuwste voorstellingen van 25 tot en met 28 augustus tijdens Spoffin, het internationale festival voor professioneel buitentheater in Amersfoort. Spoffin heeft dit jaar 18 Nederlandse premières, waaronder veel nieuwe, veelbelovende dansproducties op het programma.

De zevende editie van Spoffin telt 32 producties - meer dan 160 voorstellingen. Meer dan de helft daarvan zijn Nederlandse premières, zoals de internationaal geprezen voorstelling Antiwords van Spitfire Company, in voormalig klooster Mariënhof. Antiwords is gebaseerd op een eenakter van Václav Havel. De Tsjechische groep maakte er een stuk van waarin één krat bier en twee vrouwen met oversized maskers de hoofdrol spelen.

Een andere première is Marabunta, de openingsvoorstelling van de Catalaan Guillem Albà en zijn All In Orchestra. Ook Rui Paixão, de beste eigentijdse clown van Portugal, komt met zijn theaterproject Cão à Chuva naar Amersfoort om de boel flink op te schudden. Hij beschouwt de straat als een jungle en laat je een héél andere kant van het clown-zijn zien. Artistiek leider Bruno Costa van festival Imaginarius in Portugal brengt deze jonge artiest mee als gastprogrammeur. Aan de andere kant van het theatrale spectrum zit Marte Boneschansker. Zij klimt hoog de monumentale Onze-Lieve-Vrouwetoren in, waar zij als kluizenaar heel stilletjes haar publiek opwacht voor een één-op-één ontmoeting.

Straattheater en beeldende kunst
Benieuwd wat er gebeurt als een voormalig turnkampioene en een kickbokser samen een dansduo vormen? Héctor Plaza en Agnes Sales [CAT/ES] laten het zien in de dansvoorstelling Ehiza, een primeur voor Nederland. Meer Nederlandse premières komen van Stalker Teatro, een Italiaanse groep die beeldende kunst verbindt met straattheater en Joli Vyann (GB), een gezelschap dat haar internationale reputatie dankt aan voorstellingen waarin performers eigentijdse vraagstukken verbeelden in een werveling van dans, circus en theater. Een overzicht van de 18 Nederlandse premières is te vinden op de website.

Residentie, workshops en schoolverstellingen
Cie. Woest (NL/BE) en HURyCAN (FR/AR) werken voorafgaand aan het festival tijdens Spoffin LAB aan nieuwe voorstellingen en dankzij het VSBfonds is er meer ruimte voor de randprogrammering: artiesten verzorgen workshops en een masterclass en Spoffin programmeert voorstellingen op meerdere middelbare scholen om scholieren te laten kennismaken met hedendaags straattheater.

Programma voor bedrijven
Spoffin op Locatie is één van de onderdelen van het nieuwe programma voor bedrijven. Dit jaar programmeert Spoffin in samenwerking met Matchpoint en het bedrijfsleven een voorstelling op het terrein van Zon en Schild. ‘Spoffin is een geweldig festival met enorm veel verrassende acts, van klein en ontroerend tot groots en lachwekkend. Des te leuker dat mensen die niet in staat zijn zelfstandig naar het festival te komen, hier nu ook van kunnen genieten,’ zegt Adith van Vuuren van Matchpoint.

Spoffin voor professionals
Naast alle artiesten brengen ook talloze professionals op het gebied van buitentheater en theaterfestivals elk jaar weer een bezoek aan Spoffin, om hier de nieuwste voorstellingen te kunnen zien, om te netwerken en te debatteren en om artiesten de gelegenheid te geven prille producties te pitchen.

Spoffin gaat op donderdag 25 augustus van start met de Amuses in theater Flint. Artiesten presenteren op de feestelijke openingsavond korte fragmenten uit hun voorstellingen. De meeste voorstellingen tijdens Spoffin zijn vrij toegankelijk; het publiek betaalt na afloop.

  20-08-2016

 Festival Spoffin
 

Ga terug