Spoffin 2016: moderne clowns en eigentijdse dans


Guillem Albà vezorgt met zijn All In Orchestra de openingsvoorstelling van Spoffin 2016 © SilviaPoch.com

Marabunta is dit jaar de openingsvoorstelling van street arts festival Spoffin. Guillem Albà stuitert met zijn All In Orchestra het podium op met maar één missie: een groot muzikaal feest met een hoop visuele humor. Ook Rui Paixão, de beste eigentijdse clown van Portugal, komt met zijn theaterproject Cão à Chuva naar Amersfoort om de boel eens flink op te schudden. Marte Boneschansker klimt speciaal voor Spoffin hoog de Onze-Lieve-Vrouwetoren in, waar zij als kluizenaar juist heel stilletjes haar publiek opwacht, voor een intieme één-op-één ontmoeting.

Professionele theatermakers uit 17 overwegend Europese landen strijken van 25 tot en met 28 augustus neer om tijdens Spoffin hun nieuwste voorstellingen te presenteren. Het overgrote deel van de voorstellingen is vrij toegankelijk; het publiek betaalt na afloop. Spoffin gaat dit jaar weer van start met de Amuses in theater Flint, op donderdag 25 augustus. Artiesten presenteren korte fragmenten uit hun voorstellingen en de presentatie is in handen van Amersfoorts Jelle de Bruijn en Dick Cools.

Vrolijke acts en dansproducties
Spoffin heeft dit jaar veel vrolijke acts en nieuwe, veelbelovende dansproducties op het programma. Er zijn 18 Nederlandse premières, waaronder de internationaal geprezen voorstelling Antiwords van Spitfire Company, in voormalig klooster Mariënhof. Antiwords is gebaseerd op een eenakter Václav Havel. De Tsjechische groep maakte er een stuk van waarin één krat bier en twee vrouwen met oversized maskers de hoofdrol spelen.

Benieuwd wat er gebeurt als een voormalig turnkampioene en een kickbokser samen een dansduo vormen? Héctor Plaza en Agnes Sales [CAT/ES] laten het zien in de dansvoorstelling Ehiza, eveneens een primeur voor Nederland. Andere Nederlandse premières komen onder meer van Stalker Teatro, een Italiaanse groep die beeldende kunst verbindt met straattheater en Joli Vyann (GB), een gezelschap dat haar internationale reputatie dankt aan voorstellingen waarin performers eigentijdse vraagstukken verbeelden in een werveling van dans, circus en theater.

Residentie, workshops en schoolverstellingen
Cie. Woest (NL/BE), een vernieuwend dansgezelschap en dansgezelschap HURyCAN (FR/AR) werken voorafgaand aan het festival tijdens Spoffin LAB aan nieuwe voorstellingen. Aan de randprogrammering kan Spoffin dit jaar dankzij het VSBfonds meer aandacht besteden: artiesten verzorgen een aantal workshops en een masterclass en Spoffin programmeert verschillende voorstellingen op meerdere middelbare scholen, om scholieren te laten kennismaken met hedendaags straattheater.

Programma voor bedrijven
Spoffin op Locatie is één van de onderdelen van het nieuwe programma voor bedrijven. Dit jaar programmeert Spoffin in samenwerking met Matchpoint en het bedrijfsleven een voorstelling op het terrein van Zon en Schild. ‘Spoffin is een geweldig festival met enorm veel verrassende acts, van klein en ontroerend tot groots en lachwekkend. Des te leuker dat mensen die niet in staat zijn zelfstandig naar het festival te komen, hier nu ook van kunnen genieten,’ zegt Adith van Vuuren van Matchpoint.

Spoffin voor professionals
Naast alle artiesten brengen ook talloze professionals op het gebied van buitentheater en theaterfestivals elk jaar weer een bezoek aan Spoffin, om hier de nieuwste voorstellingen te kunnen zien, om te netwerken en te debatteren en om artiesten de gelegenheid te geven prille producties te pitchen.

  17-08-2016

 Festival Spoffin
 Spoffin voor bedrijven

Ga terug