Spoffin internationale springplank voor buitentheater


Spoffin opent met de Nederlandse première van The Stockholm Syndrome van Burnt Out Punks (SE). (Foto © Andy Lee)

Benieuwd wat de jongste generatie professionele circusartiesten in Europa maakt? En hoe anarchistisch de openingsvoorstelling van de Burnt Out Punks is, die met veel liefde en een buslading explosieven de openbare ruimte terug eisen voor kunst en cultuur? Spoffin, het internationale festival voor professioneel straat- en locatietheater, biedt ook dit jaar een programma dat interessant is voor zowel een breed publiek als voor programmeurs van andere Nederlandse en Europese festivals die Spoffin jaarlijks bezoeken. Deze zesde editie van Spoffin in Amersfoort, van 28 tot en met 30 augustus, telt 106 voorstellingen van 30 groepen uit 15 verschillende landen, waaronder 11 Nederlandse premières.

Spoffin heeft dit jaar een grote opening: de Burnt Out Punks uit Zweden spelen voor het eerst in ons land de spectaculaire voorstelling The Stockholm Syndrome. De manier waarop de groep hedendaags circus met vuur combineert, is zeldzaam. ‘Ja, we hebben zo onze ongelukjes,’ zegt producer Mithras Ljungberg. ’Voor dit soort werk is geen opleiding. We moeten het allemaal zelf zien uit te vinden, met heel veel experimenteren. En dan gaat er weleens wat mis. Soms is het een harde leerschool, maar er is nog nooit iemand overleden.’
Naast al het spektakel probeert de groep ook een goede verhaallijn neer te zetten. Karakters zijn losjes geïnspireerd op de principes van de Commedia dell’arte. ‘Hedendaags circus heeft meestal maar een flinterdun verhaaltje. Wij vertellen met al onze effecten en kwaliteiten als vuur- en straatartiesten een duidelijk verhaal.’ De Burnt Out Punks brengen een eigen, zes verdiepingen tellend podium mee.

Jongste generatie hedendaagse circusartiesten
Spoffin is bij uitstek een springplank voor jonge artiesten die met hart en ziel gekozen hebben voor buitentheater. Cink Cink Cirk uit Tsjechië: een jongere groep professionele circusartiesten zul je niet snel vinden, de magician zit nog op de middelbare school. ‘Aleš doet dit jaar examen. Toch mag hij zich al ‘Czech Champion of Magic 2014’ noemen,’ vertelt acrobaat Lukas Bliss (19). ‘Aleš gebruikt naast goocheltechnieken ook pantomime en fysiek theater én hij is jongleur. Dat vinden wij zo interessant aan hedendaags circus. Je kunt alles combineren: dans, theater, muziek. We onderzoeken ook waar de grenzen liggen, want het moet niet op gulas gaan lijken, zo’n Tsjechische soep waar je van alles in gooit.’ Een grote mate van gekte is kenmerkend voor Cink Cink Cirk. ‘We zien te vaak voorstellingen met te veel gepraat en te weinig actie. Daarnaast is ons hele concept een beetje crazy.’

Het grote gebeuren
Teater Fusentast (Noorwegen) gebruikt onder meer een toverlantaarn uit 1860 om het verhaal Het grote gebeuren van de Nederlandse schrijver Belcampo te vertellen. ‘Een goed en actueel verhaal over de schijnheiligheid van religies en het fundamentalisme dat overal in doordringt. Dat leidt tot catastrofes. Wij wonen in het land van Ibsen, die hier ook veel over heeft geschreven. Dit verhaal is niet zo zwaar en schopt vooral tegen schenen,’ aldus de van oorsprong Nederlandse poppenspeler Jaap den Hertog.
Een andere Nederlandse première is Love will tear us apart, een danssolo van de Kroatische performer Petra Hrašćanec op het kruispunt van een rockconcert en abstracte dans en één van de meest uitgevoerde Kroatische dansvoorstellingen. Ook nieuw voor Nederland is de Carnival Parade van Mr. Pejo’s Wandering Dolls uit Rusland. De groep is gespecialiseerd in maskertheater, geïnspireerd op authentieke barokke dans en historische vechtkunst. Middeleeuwse komedianten met exclusieve maskers en uitzonderlijke accessoires en kostuums trekken in een levendige processie door de historische binnenstad van Amersfoort.

Professionals uit binnen- en buitenland
Meer dan 30 buitentheater professionals uit heel Europa komen naar Spoffin. Programmeurs roemen het festival om het compacte programma, waarin ze in korte tijd veel kunnen zien. Theatermakers komen zo in contact met programmeurs van festivals in binnen- en buitenland en er wordt veel geboekt, met name Nederlandse groepen doen het goed. Het speciale randprogramma Spoffin PRO biedt een serie ontmoetingen, pitches en een debat over de internationale mobiliteit van theatergezelschappen. Spoffin deed hiervoor onderzoek naar ervaringen van reizende gezelschappen en vroeg overheden waarom en hoe zij het reizen van hun nationale groepen stimuleren en ondersteunen.

Het volledige programma van Spoffin is te vinden op www.spoffin.nl.

  19-08-2015

 Festival Spoffin
 Spoffin PRO

Ga terug