Spoffin presenteert programma vierde editie


DudaPaiva Company brengt de première van de nieuwe locatievoorstelling Break a Legend tijdens festival Spoffin in het middeleeuwse hofje Armen de Poth.

Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater in Amersfoort, heeft het programma voor 2013 rond en presenteert nu op de website alle 45 professionele voorstellingen en acts die van 23 tot en met 25 augustus in en rond de binnenstad zijn te beleven. Een verleidelijk festivalprogramma voor een breed publiek: van spannend maskertheater uit Rusland, innemend circustheater uit Spanje en dansers op stelten uit eigen land tot guerrilladans uit Zwitserland, vuurspektakel uit Engeland en onvermoeibare clowns uit heel Europa.

Deze vierde editie van street arts festival Spoffin telt in totaal meer dan 180 voorstellingen van 45 professionele groepen en artiesten uit 10 Europese landen. Een interessant aanbod, met dit jaar vooral veel middelgrote en kleinere voorstellingen. Vier hiervan gaan tijdens Spoffin in première en nog eens elf zijn voor het eerst in Nederland te zien. Het merendeel van de optredens is en blijft vrij toegankelijk; de organisatie en artiesten vragen van het publiek een vrijwillige bijdrage na afloop.

Sommige artiesten loop je tijdens Spoffin spontaan tegen het lijf tijdens hun acties. Onder meer de performers van Asphalt Piloten, choreografe en danser Sandrina Lindgren, moderne poppenspeler Ishmael Falke en the Wandering Orquestra doorkruisen de stad. De eerste groep met Tape Riot: urban dans, muziek en tekeningen van tape. Lindgren en Falke organiseren een stadstoer waarbij zij korte verhaaltjes rond verkeersborden maken en het ronddolende orkest zet alles onbedoeld op de kop tijdens hun zoektocht naar een theater om te spelen.

Andere groepen gebruiken juist specifieke locaties als decor. DudaPaiva Company bijvoorbeeld brengt zijn nieuwe voorstelling Break a Legend - uitbundig en eigenzinnig hedendaags beeldend theater met levensgrote poppen en dansers - in het hofje Armen de Poth. Eén van de nieuwe locaties is de Mooierstraat. De grappigste violist van Engeland, Sid Bowfin, combineert daar virtuoos vioolspel met briljante stand-up comedy en Eva van Welnis en Willemijn Schellekens (NL) brengen er een huis tot leven.

Het programma van Spoffins vierde editie omvat naast veel eigentijds straat- en locatietheater en urban dans ook circus en circustheater, installaties waarbij publiek zelf aan de slag gaat en muziek voor een brede doelgroep: van de stoere Lilian Hak tot het populaire, swingende Broken Brass Ensemble.

Ongeveer de helft van alle artiesten komt uit Nederland; de rest uit alle hoeken van Europa en ook van daarbuiten. Zo zijn Frankrijk, Zwitserland, Spanje, België, Duitsland, Rusland, Zweden, Finland, Engeland, Slovenië en Argentinië vertegenwoordigd. Ook Amersfoortse theatermakers zijn weer betrokken bij Spoffin, onder meer in het team van DudaPaiva Company, een groep die samenwerkt met de Amersfoortse Stichting Laswerk. Eugen Uppelschoten en Ferry Asselbergs van Toneelgroep Thalia zullen tijdens het festival ook nadrukkelijk aanwezig zijn in hun creatie Effe Twee Mannetjes.

Spoffin programmeert dit jaar naast eerder genoemde locaties in Plantsoen West, de Langestraat, Paternosterstraat en in het Rietveldpaviljoen en de Valkehof; op de Appelmarkt, het Eemplein, de Hof, en natuurlijk op het Lieve Vrouwekerkhof, het hart van het festival waar de informatiebalie is te vinden.

Spoffin kent opnieuw een IN en OFF programmering: het IN programma vormt het visitekaartje van het festival, met een spannende balans tussen toegankelijke en meer innovatieve en experimentele theatervormen. Het OFF programma bestaat uit producties van veelbelovende, aanstormende talenten uit Nederland en de rest van Europa.

Het festival opent donderdag 22 augustus met Spoffin Amuses in theater De Flint, waar het publiek kan voorproeven van het programma. Meer dan tien groepen geven hier acte de présence. De voorverkoop voor Spoffin Amuses is inmiddels begonnen via de website van De Flint.

  04-07-2013

 Spoffin 2013
 Spoffin Amuses

Ga terug