Spannend programma festival Spoffin telt veel premières


Eén van de Nederlandse premières tijdens Spoffin: Guateque van Delrevés uit Spanje, met verticale dans en live muziek. ©Delrevés

Internationaal street arts festival Spoffin presenteert dit jaar van 23 tot en met 26 augustus ruim 40 professionele producties in Amersfoort. Vijf hiervan gaan tijdens Spoffin in première en nog eens 15 zijn voor het eerst in Nederland te zien. Veel nieuws dus! Van spectaculaire verticale dans van Delrevés (ES) - tientallen meters hoog tegen de Onze-Lieve-Vrouwetoren, hypnotiserende live videoperformances van Psilicone Theatre uit Litouwen en ontregelende gekte van meesterlijke moderne clowns als Murmuyo y Metrayeta (CL) en Adrian Schvarzstein (ES) tot festivalfavorieten De Jongens (NL) en Holland’s Got Talent-winnaars DDF Crew (BE). Spoffin biedt in totaal meer dan 150 voorstellingen en concerten. Publiek kan bij het merendeel zelf achteraf de toegangsprijs bepalen. Voor enkele voorstellingen zijn vooraf kaarten te koop.

Er staat veel, héél veel te gebeuren tijdens deze derde editie van Spoffin, zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. Naast eerder genoemde groepen staat ook virtuoos jongleerwerk van Matthias Romir (DE), vuurdans van Magma Firetheatre (HU), poëtisch circustheater van TENT (NL/BE/FI) en onweerstaanbare muziek van Orchestre International du Vétex (BE/FR) en Orchestre Infernal (NL) op het programma. Spoffin brengt opnieuw veel eigentijds en vernieuwend straat- en locatietheater, naast urban dans, circus, installaties en muziek. Het festival bedient een brede doelgroep, van ervaren theaterliefhebbers tot jongeren en gezinnen met kinderen. Dat het programma aanslaat, blijkt ook uit de vele aanmeldingen van professionele bezoekers, zoals programmeurs en organisatoren van grote festivals in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Polen, Litouwen, Armenië en Rusland.

Amersfoorts
Ook lokale en regionale theatermakers en organisaties zijn bij Spoffin 2012 betrokken. Zo richt Marleen Noordergraaf van stichting Openblik samen met Esmeralda Detmers de Seminarie der oude Clerezy aan de Muurhuizen in voor de voorstelling DEZa, speelt muzikant Marcel van der Schot mee in de voorstelling Een klap voor je kop van Gajes, mede vormgegeven door dramaturge Maartje Keijzer en is er danstalent uit Amersfoort en Utrecht te zien bij STRAAT. In de Laswerkplaats zijn momenteel de Zweedse Linn Brodén en Kasja Bolin aan het werk met de Engelse technicus Tom Richmond en op het terras van Kunsthal KAdE aan het Smallepad komt het nieuwe festivalrestaurant van Spoffin, waar een team van het Amersfoortse Daily Déli de catering voor festivalcrew, artiesten en bezoekers verzorgt. Nieuw dit jaar is ook de programmering op De Hof.

Cultureel draaipunt
Een derde van alle artiesten die Spoffin programmeert, komt uit Nederland; de rest uit België, Bulgarije, Chili, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Italië, Litouwen, Rusland, Spanje, Zweden en Zwitserland. Spoffin verbindt zo, als cultureel draaipunt in de Europese festivalwereld, ook deze editie weer noord en oost met zuid en west, met een speciale focus op bijzondere ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa.

IN en OFF
Spoffin heeft, als een van de weinige festivals in Nederland, een IN en OFF programmering. Het IN programma vormt het visitekaartje van het festival, met een spannende balans tussen grensverleggende, innovatieve, soms experimentele theatervormen en meer toegankelijke producties. Het OFF programma geeft ruimte aan veelbelovende, aanstormende talenten uit Nederland en de rest van Europa. Daarnaast is er voor professionals uit de festival- en theaterwereld het PRO randprogramma met workshops, presentaties en pitches van artiesten

Gratis
Bijna alle voorstellingen tijdens Spoffin zijn vrij toegankelijk. Dat past bij de open sfeer van straattheater. Maar voor niets kunnen artiesten niet werken en is een festival niet te organiseren. Daarom vraagt Spoffin het publiek na afloop van elke voorstelling een financiële bijdrage te leveren.

Festival Spoffin opent donderdagavond 23 augustus in theater De Flint met Spoffin Amuses. Een groot aantal artiesten geeft dan een preview van de voorstellingen die vervolgens tot en met zondag 26 augustus op straten, pleinen en bijzondere locaties in de historische binnenstad van Amersfoort zijn te zien.

Meer informatie en het complete programma staat op www.spoffin.nl. Vanaf vandaag is hier ook het programmaboekje, de festivalkrant en de catalogus met alle voorstellingen te downloaden.

  15-08-2012

 Festival Spoffin
 Downloaden programma, catalogus en krant

Ga terug