Monumentalise: bouw zelf je kunstwerk


Monumentalise bouwt tijdens Spoffin bestaande Amersfoortse monumenten na en bedenkt ook nieuwe. Foto: Tal Alperstein

Hoe bouw je een monument? Of een tijdelijk kunstwerk op de bron op de Hof? Monumentalise laat het je zien en jij kunt ook aan de slag!

Tal Alperstein en Julia Turbahn nemen Amersfoortse monumenten onder de loep tijdens Spoffin LAB, de residentie oftewel werkperiode die het festival kunstenaars in aanloop naar Spoffin biedt. Met hun project monumentalise herbouwen de twee overal ter wereld monumenten met menselijke lichamen.

Alperstein en Turbahn werken voor monumentalise samen met lokale vrijwilligers. Wilma Verbeek zag hun oproep om in Amersfoort mee te doen op Facebook en prijkt nu bovenop de veelbesproken bron; de discussie rond het kunstwerk dat stichting Open Oog hier wil neerzetten, inspireerde Alperstein en Turbahn ook.

Ikea-handleiding
‘Het project sprak me direct aan,’ zegt Verbeek. ‘Het is enorm leuk om onderdeel te zijn van een residentie en met artiesten aan de slag te gaan. Tijdens Spoffin nodigen we mensen uit om zelf ook te gaan bouwen. Daarvoor is een ‘Ikea-handleiding’ Hoe bouw ik een monument.’ Alperstein en Turbahn staan klaar met polaroidcamera’s zodat ze alle bouwsels direct kunnen vastleggen voor hun website monumentalise, waar zij foto’s van alle projecten en spontane deelnemers verzamelen.

Baadster en Torser
Alperstein en Turbahn zijn de hele stad door geweest. Van het Belgenmonument tot de Baadster en de Torser op de Varkensmarkt. Nog nooit van dit standbeeld gehoord? Dan ben je zeker de enige niet. Zo laten Alperstein en Turbahn zelfs rasechte Amersfoorters hun stad met nieuwe ogen bekijken. Het verhaal over de Amersfoortse kei vinden de twee bijzonder interessant. Ook de paralel die is te trekken met hun eigen project. ‘De kei werd door de stad gesleept en heeft op verschillende plekken gestaan. Onze bouwsels zijn ook in beweging, als reizende monumenten.’

Herinneren en herdenken
Verbeek: ‘Het gaat over herinneren en herdenken en hoe je dat doet.’ Monumenten zijn opgericht om gezien te worden en raken toch snel juist volkomen onzichtbaar, opgenomen in het straatbeeld. Monumentalise brengt daar verandering in. ‘We bouwen bestaande monumenten na en maken ook nieuwe.’

  14-08-2017

 
 

Ga terug