Record aantal inzendingen Spoffin OFF


TENT, eerder te zien met LOOP en NET komt dit jaar terug met de nieuwe voorstelling 3. Foto: Wim Lanser

Meer dan 200 groepen en artiesten hebben zich dit jaar aangemeld voor het OFF-programma van internationaal street arts festival Spoffin in Amersfoort. Een record aantal, meldt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. Inzendingen kwamen uit 35 verschillende landen en de kwaliteit en professionaliteit ligt elk jaar weer hoger. Konijnenbelt heeft uit alle inzendingen 21 voorstellingen geselecteerd voor de zevende editie van Spoffin, van 25 tot en met 28 augustus in en rond de binnenstad van Amersfoort.

Konijnenbelt: ‘Spoffin selecteert vooral artiesten met originele ideeën. Het overgrote deel van de artiesten die zich aanmelden voor Spoffin OFF brengt circustheater. We hebben daar een beperkt aantal circusacts uit gekozen en vullen dat aan met straattheater, dans, locatietheater, vuurspektakel en een enkele installatie.’ Een opvallende inzending is Stalker Teatro uit Italië, die samen met het publiek een groot bouwwerk van houten stokken maakt. Ook de act met een leunstoel van de Duitse danseres Lotte Mueller is bijzonder; zij werd gekozen als beste Duitse solodanser.

Terug van weggeweest: TENT, Mimbre en HipSick
Het Nederlandse TENT circustheater producties is inmiddels geen onbekende in Amersfoort. Na de voorstellingen LOOP en NET brengt het eigenzinnige gezelschap dit jaar de nieuwe voorstelling 3: met een combinatie van acrobatiek, jongleren, koordlopen en drie palen dagen drie mannen elkaar en het publiek uit deel te worden van een bijzondere vriendschap.
Mimbre (GB), tijdens Spoffin 2014 te zien met Bench, presenteert dit jaar If I Could I Would, een show rond schijnbaar normale vrouwen en hun verlangen naar superpowers zoals Mary Poppins, Supergirl en de Hulk die hebben, voor het overwinnen van obstakels die zich voordoen in een normaal, alledaags leven. Absoluut niet alledaags is HipSick Unusual Theatre (NL), eerder bij Spoffin te zien met HipSicknatus Monstrosus. Dit jaar speelt de groep Delikaat, een extreem visueel prikkelende voorstelling met bijzondere muziek en kostuums.

Gastprogrammeurs uit Engeland en Portugal
Spoffin heeft opnieuw twee gastprogrammeurs van collega-festivals gevraagd om één van hun favoriete acts mee te nemen naar het festival voor professioneel straat- en locatietheater in Amersfoort. Michelle Walker van Hat Fair (Groot-Brittannië) presenteert Of Riders and Running Horses van Still House, een opwindende nieuwe dansact waarmee de groep vrouwelijke dansers samen met een live band de stedelijke ruimte leven in blaast. Bruno Costa van festival Imaginarius (Portugal) brengt als gastprogrammeur Cão à Chuva, een eigenzinnige clown die ook door Cirque du Soleil is uitgenodigd om in een van hun shows te spelen.

Choreografie met vuurtechnieken
De overige artiesten van het OFF-programma maken tijdens Spoffin 2016 voor het eerst kennis met de binnenstad van Amersfoort als decor. Het vuur komt deze keer uit Frankrijk: Moksha is een vurige choreografie met pyrotechnieken van Impulso company, geïnspireerd op Aziatische rituelen.

Konijnenbelt heeft het OFF-programma samengesteld in samenspraak met een adviescommissie bestaande uit Mirte Droogers (Amersfoorts Theater Terras), Adriaan Bruin (Festival Reuring, Purmerend), Claudia Geubel (Entr’act) en Casper de Vries (De Tuin der Lusten).

  20-03-2016

 Festival Spoffin
 

Ga terug