Nieuw bestuur Spoffin en Theater Terras: ‘We gaan de stad nog veel moois laten zien’


Vlnr: Claudia Geubel, Carla Vliex, Alfred Konijnenbelt, Ilja de Wolf, Ruth Gorissen, Maaike Boersma (zakelijk leider) en Henk Laarman. Foto: © Cees de Vries

"Voorzitter zijn van het bestuur van het mooiste festival van Amersfoort en het allerfijnste locatietheater, hoe leuk is dat!” Ruth Gorissen is de nieuwe voorzitter van Zomertheater Amersfoort (ZTA), de stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van Theater Terras - bijzondere theatervoorstellingen op verrassende locaties en Spoffin - internationaal festival voor straat- en locatietheater.

Gorissen heeft tijdens de bestuursoverdracht op dinsdag 9 februari het stokje overgenomen van Wim van Rooijen, die in 2010 aantrad. “Spoffin heeft inmiddels zijn bestaansrecht bewezen,” zegt Van Rooijen. “Het is geen festival waarvan er twaalf in een dozijn gaan en zo zijn er niet veel in Amersfoort. Ook ver over de grenzen is Spoffin bekend, het is een festival dat de stad mag koesteren.”

Vier bestuursleden van ZTA hebben dinsdag plaats gemaakt voor nieuwe leden. Ilja de Wolf blijft zijn werk voortzetten. “Afgelopen jaar was een groot succes. Prisca Maas, Corné van Bokhoven, Wim van Rooijen en Miranda Geise mogen met trots afscheid nemen. Er ligt nu een mooie basis om met het vernieuwde bestuur Theater Terras en Spoffin verder uit te bouwen en Amersfoort cultureel te verrassen.”

Coproducties bedrijfsleven
Het vertrekkende bestuur laat een fantastische en financieel gezonde organisatie achter, meent Gorissen. “Maar de ambities liggen hoog en we willen natuurlijk wel blijven groeien. Zo zijn de eerste stappen gezet om te komen tot vernieuwende vormen van samenwerking of coproductie met het lokale en regionale bedrijfsleven. We zetten in op landelijke en internationale positionering en profilering van Spoffin. Zo hopen we op termijn ook veel buitenlandse bezoekers naar Amersfoort te trekken.”

Nieuw bestuurslid Carla Vliex werkt als consultant bij Twynstra Gudde en is met name gevaagd om te kijken wat Spoffin kan betekenen voor lokaal ondernemerschap en vice versa. “Dat vind ik een boeiende uitdaging; theater is vaak vele malen vernieuwender en innovatiever dan bedrijven (kunnen) zijn.” Nieuwe secretaris Claudia Geubel is als oud-programmeur van Theater Terras betrokken geweest bij de oprichting van festival Spoffin. “Ik vind het prettig om met beide festivals verbonden te blijven en wil vooral bijdragen aan de groei van het programma van Spoffin. Verder denk ik dat er meer samenwerking mogelijk is tussen Theater Terras en Spoffin, waardoor beide festivals sterker worden en zich beter naar buiten kunnen profileren.”

Internationale allure
Henk Laarman, in het dagelijks leven financieel directeur bij waterlaboratorium AQUON, is de nieuwe penningmeester. “We zijn bezig een verrassend en vernieuwend partnerprogramma te ontwikkelen en maken Amersfoort met Spoffin extra aantrekkelijk voor bedrijven. In combinatie met Theater Terras geeft Zomertheater Amersfoort de stad zelfs internationale allure.

Gorissen heeft niet lang hoeven nadenken toen directeur Alfred Konijnenbelt haar vroeg om voorzitter te worden van ZTA. “Een compleet nieuwe omgeving, nieuwe mensen en meedenken met het festival waar ik vanaf dag één een enthousiaste fan van ben! Daarnaast: Amersfoort ligt aan mijn hart gebakken. Dat was al zo toen ik als communicatieadviseur in dienst was van de gemeente Amersfoort. En het werd alleen maar sterker toen ik ruim negen jaar geleden voor mijzelf begon. Eén ding wist ik zeker, ik wil het contact met de stad houden en een vorm vinden voor mijn betrokkenheid."

Het vrijwel volledig vernieuwde bestuur van ZTA bestaat uit enthousiaste en stevig gekwalificeerde mensen, aldus Gorissen. “We gaan de stad nog heel veel moois laten zien. Daar ben ik van overtuigd.”

  10-02-2016

 Festival Spoffin
 Theater Terras

Ga terug