Spoffin 2015: druk, zonnig en sfeervol


De Burnt Out Punks uit Zweden zetten de Hof in vuur en vlam (Foto Wim Lanser)

De zesde editie van Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater in Amersfoort, was een groot succes. De organisatie schat dat er 40.000 bezoekers zijn geweest, ongeveer even veel als voorgaande jaren. Er waren weliswaar wat minder voorstellingen, maar toch voelde het festival veel drukker doordat er per show veel meer bezoekers waren. Spoffin speelde zich af onder een stralende zon en in een uitzonderlijk goede sfeer met volle terrassen en pleinen.

Spoffin begon en eindigde met vuur: van de openingsvoorstelling van de Zweedse Burnt Out Punks op vrijdagavond tot een enorme vuurbol op zondagavond als spectaculair eind van het concert waarmee het Amersfoorts Jeugd Orkest het festival afsloot. Burnt Out Punks bleek een voltreffer. Vele duizenden bezoekers genoten van de grote show die de Hof in vuur en vlam zette. De artiesten waren zeker onder jongeren ongekend populair en moesten zelfs handtekeningen uitdelen.

Voor de afsluiting van Spoffin was een bijzondere samenwerking tot stand gebracht. Het AJO werkt voor deze gelegenheid samen met Wilskracht, Valleibloazers, het Klokkenluiders Gilde Amersfoort en met maskerspelers van de Russische theatergroep Mr. Pejo’s Wandering Dolls. Samen voerden ze delen uit Moessorgski’s Schilderijenvoorstelling uit. ‘Een spetterde finale van een superfestival,’ vond dirigent Rolf Buijs van het Jeugd Orkest. ‘Het was één groot feest met vele hoogtepunten,’ zegt ook artistiek leider Alfred Konijnenbelt over deze zesde editie.

Een van de hoogtepunten van Spoffin was de voorstelling Murikamification van het Nederlandse Arch8: dans dwars door de binnenstad. De performers lieten het publiek met geheel nieuwe ogen naar de historische binnenstad kijken. Konijnenbelt: ‘Arch8 brengt precies wat we met Spoffin willen, het is het soort straattheater dat dit genre echt naar een hoger niveau tilt. Eigentijds, urban, snel en bij vlagen toch ook abstract en verstild. Ook Fullstop Acrobatics uit België heeft een mooie vorm gevonden om circustheater boven het niveau van ‘kunstjes’ te verheffen. De twee artiesten vertelden een heel persoonlijk verhaal, dat mensen in het publiek daadwerkelijk wist te raken. Dat gold zeker ook voor Joan Català. De voorstelling waarin wederzijds vertrouwen tussen publiek en artiest een grote rol speelde, werd enorm gewaardeerd.’

Les Mobilettes en Walkwoman uit Frankrijk maakten er keer op keer een dansfeestje van en het studentenkwartet Mooi Weer Op Straat uit Utrecht kreeg zowel de hele Groenmarkt als later ook de Hof aan het dansen. Mooi weer was het zeker, geen enkele voorstelling viel in het water tijdens deze zonnige editie van Spoffin.

Kinderen beleefden veel plezier aan de Britse theatergroep Pangottic en aan de voorstellingen van het Amersfoortse jeugdtheatergezelschap Koeterwaals, dat tijdens Spoffin voor het eerst buiten speelde. ’En dat is ons erg goed bevallen,’ zegt theatermuzikant Jan Evers. ‘Het publiek was superenthousiast, we denken er nu over onze schoolvoorstellingen voortaan ook buiten op de schoolpleinen te gaan spelen in plaats van binnen.’ De drie voorstellingen van verschillende artiesten op het schoolplein van het Corderius College in aanloop naar Spoffin bleken een groot succes en trokken veel jongeren naar het festival.

De meeste voorstellingen van Spoffin waren opnieuw vrij toegankelijk. Zowel artiesten als de vele vrijwilligers van het festival vroegen publiek na afloop om een vrijwillige bijdrage en hier werd gul gehoor aan gegeven. ‘Het begrip mansen, geld ophalen na een voorstelling, is inmiddels ook in Amersfoort goed ingeburgerd,’ aldus Konijnenbelt. Alle betaalde voorstellingen waren uitverkocht.

Programmeurs uit heel Europa die Spoffin bezochten, toonden opnieuw veel waardering voor het festivalprogramma. Diverse voorstellingen die dit jaar in Amersfoort stonden, zullen volgend jaar naar het buitenland reizen.

  30-08-2015

 
 

Ga terug