Horeca en Spoffin bundelen krachten

Feestelijke sfeer op de Hof tijdens Spoffin 2013: zo moet het dit jaar op alle pleinen worden.

Horeca en Spoffin bundelen krachten

 25-05-2014 Festival Spoffin en het merendeel van de horeca in de Amersfoortse binnenstad werken deze zomer samen aan het creëren van een echte festivalsfeer op de verschillende pleinen. Het festival, cafés en restaurants werken tijdens het weekeind van vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus voor het eerst met een gemeenschappelijke exploitatie. Spoffin zorgt in goed overleg voor het concept en de artistieke invulling en de horeca voor de uitvoering.

“We bundelen de krachten, delen de kosten en ook de opbrengst. Dat is waar het eenvoudig gezegd op neerkomt,” zegt Vincent de Vries. Hij is als voorzitter van de Amersfoortse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland aanspreekpunt voor alle horecagelegenheden in de stad. De Vries: “De meeste ondernemers doen mee. We hebben echt iets bereikt en een goede stap voorwaarts gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat we iets moois zullen neerzetten.” De cafés en restaurants creëren samen met Spoffin gemeenschappelijke terrassen op de Hof, Lieve Vrouwekerkhof, Groenmarkt en Appelmarkt, aangevuld met zogenoemde ‘rolling kitchens’, waar bezoekers hapjes en kleine maaltijden kunnen afhalen. “Het festival is creatief en schetst het idee, de horeca denkt mee over de uitvoerbaarheid en gaat ermee aan de slag. Dan leg je de expertise waar deze hoort en dat is de kracht van deze overeenstemming,” zegt De Vries. “Door samen te werken, versterken economie en cultuur elkaar. Dat is in ieders belang,” zegt ook Wim van Rooijen, voorzitter van de stichting Zomertheater Amersfoort waaronder Spoffin valt. “Het belangrijkste is dat we bezoekers gezamenlijk, met de stad als decor, optimale gastvrijheid bieden. Mensen laten genieten van cultuur, mooie aankleding en lekker eten en drinken: dat geeft een kwaliteitsimpuls op alle vlakken en daar gaat het om.” Betalen gaat tijdens het festival mogelijk met de Amersfoortse Festivalpas. Spoffin en de horecaondernemers onderzoeken de mogelijkheden. Als alles rond is, kunnen bezoekers met deze pas ‘contactloos’, binnen enkele seconden afrekenen bij de deelnemende horeca. Tijdens Proef Amersfoort is de afgelopen jaren al succesvol gewerkt met dit concept. Horeca en festival Spoffin hebben de intentie uitgesproken deze samenwerking voor meerdere jaren aan te gaan.

 Festival Spoffin
 

Horeca en Spoffin bundelen krachten

Feestelijke sfeer op de Hof tijdens Spoffin 2013: zo moet het dit jaar op alle pleinen worden.

Horeca en Spoffin bundelen krachten

 25-05-2014 Festival Spoffin en het merendeel van de horeca in de Amersfoortse binnenstad werken deze zomer samen aan het creëren van een echte festivalsfeer op de verschillende pleinen. Het festival, cafés en restaurants werken tijdens het weekeind van vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus voor het eerst met een gemeenschappelijke exploitatie. Spoffin zorgt in goed overleg voor het concept en de artistieke invulling en de horeca voor de uitvoering.

“We bundelen de krachten, delen de kosten en ook de opbrengst. Dat is waar het eenvoudig gezegd op neerkomt,” zegt Vincent de Vries. Hij is als voorzitter van de Amersfoortse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland aanspreekpunt voor alle horecagelegenheden in de stad. De Vries: “De meeste ondernemers doen mee. We hebben echt iets bereikt en een goede stap voorwaarts gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat we iets moois zullen neerzetten.” De cafés en restaurants creëren samen met Spoffin gemeenschappelijke terrassen op de Hof, Lieve Vrouwekerkhof, Groenmarkt en Appelmarkt, aangevuld met zogenoemde ‘rolling kitchens’, waar bezoekers hapjes en kleine maaltijden kunnen afhalen. “Het festival is creatief en schetst het idee, de horeca denkt mee over de uitvoerbaarheid en gaat ermee aan de slag. Dan leg je de expertise waar deze hoort en dat is de kracht van deze overeenstemming,” zegt De Vries. “Door samen te werken, versterken economie en cultuur elkaar. Dat is in ieders belang,” zegt ook Wim van Rooijen, voorzitter van de stichting Zomertheater Amersfoort waaronder Spoffin valt. “Het belangrijkste is dat we bezoekers gezamenlijk, met de stad als decor, optimale gastvrijheid bieden. Mensen laten genieten van cultuur, mooie aankleding en lekker eten en drinken: dat geeft een kwaliteitsimpuls op alle vlakken en daar gaat het om.” Betalen gaat tijdens het festival mogelijk met de Amersfoortse Festivalpas. Spoffin en de horecaondernemers onderzoeken de mogelijkheden. Als alles rond is, kunnen bezoekers met deze pas ‘contactloos’, binnen enkele seconden afrekenen bij de deelnemende horeca. Tijdens Proef Amersfoort is de afgelopen jaren al succesvol gewerkt met dit concept. Horeca en festival Spoffin hebben de intentie uitgesproken deze samenwerking voor meerdere jaren aan te gaan.

 Festival Spoffin