Spoffin werkt aan avontuurlijke editie 2012


Delrevès (Catalonië, Spanje) komt naar Spoffin met de Nederlandse première van de nieuwe voorstelling Guateque (verticale dans). Foto: Gorka Bravo/Dantzahirian

Spoffin, het internationale festival voor innovatief straat- en locatietheater, beleeft dit jaar zijn derde editie: van 23 tot en met 26 augustus in en rond de Amersfoortse binnenstad. Spoffin opent net als vorig jaar met het succesvolle Spoffin Amuses, een feestelijke avond in theater De Flint, waar artiesten korte voorproefjes geven van voorstellingen die de drie dagen erna op het festival zijn te zien. Spoffin blijft grotendeels gratis toegankelijk; artiesten en medewerkers vragen het publiek bij de meeste voorstellingen achteraf om een vrijwillige bijdrage. Het festival verwacht rond de 30.000 bezoekers.

Spoffin 2012 haalt opnieuw zo’n 35 à 40 internationale groepen naar Amersfoort, die in totaal ruim 150 voorstellingen presenteren. De organisatie werkt aan een nieuw en avontuurlijk programma met grensverleggend en verrassend straat- en locatietheater, muziek, dans, circus en circustheater uit heel Europa.
Spoffin verbindt zich graag met andere culturele organisaties in Amersfoort en met professionele theatermakers uit de regio. Voor 2012 staan onder meer twee coproducties met Amersfoortse kunstenaars op stapel.

Formule
Festival Spoffin gaat verder op de ingeslagen weg. Zo is er opnieuw een IN en OFF programma in en rond de binnenstad van Amersfoort. Het IN programma vormt het visitekaartje van het festival. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt werkt aan een spannend en avontuurlijk programma voor een breed publiek. Daarbij is er bijzondere aandacht voor ontwikkelingen in Scandinavië, Midden- en Oost-Europa, waar straat- en locatietheater een relatief nieuw en jong fenomeen is. Het OFF programma geeft ruimte aan veelbelovende, aanstormende talenten uit Nederland en de rest van Europa. Voor professionals uit de festival- en theaterwereld is er het PRO randprogramma met workshops, presentaties en pitches van artiesten.

Eten met de artiesten
Nieuw dit jaar is het openluchtrestaurant dat Spoffin realiseert in samenwerking met het KAdE Café aan het Smallepad. Hier komt, met uitzicht op de historische Koppelpoort, een festivalrestaurant met lange tafels, waar zowel publiek als artiesten, medewerkers en theaterprofessionals kunnen aanschuiven en elkaar ongedwongen backstage kunnen ontmoeten. Kraampjes bieden er leuke, lekkere en gezonde hapjes en Spoffin programmeert er naast kleinere voorstellingen ook een dagelijkse talkshow voor zowel publiek als professionals.
KAdE is eveneens een van de hoofdlocaties van de populaire Museumnacht, die koepelorganisatie Amersfoort in C tijdens Spoffin organiseert in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 augustus.

Festivalroutes
Spoffin combineert kwaliteit met toegankelijkheid in een open sfeer. Om het bezoekers makkelijk te maken hun weg te vinden tijdens het festival, werkt Spoffin aan het uitzetten van verschillende routes langs pleinen, straten, parken en bijzondere locaties in en rond de binnenstad van Amersfoort. Zoals een Dansroute, Circusroute, Vuurroute, Humorroute, Kinderroute, Ontdekkingsroute en Muziekroute. Mis het niet en noteer de festivaldata!


  23-01-2012

 
 

Ga terug