Veel premières tijdens eerste editie Spoffin


Yves Petit - La Salamandre (FR)

Amersfoort maakt zich op voor een nieuw festival: Spoffin. Ruim 25 straat- en locatietheatergroepen uit Nederland en tien andere Europese landen komen het laatste weekeinde van augustus naar Amersfoort om op te treden tijdens de eerste editie van het nieuwe multi-arts festival. In totaal geven de artiesten van vrijdag 27 tot en met zondag 29 augustus meer dan 100 voorstellingen. Het overgrote deel van de voorstellingen is gratis toegankelijk. In totaal staan er negen premières op stapel van producties die niet eerder in Nederland te zien waren.

Spoffin 2010 biedt een zeer gevarieerd programma met acts die vrijwel zonder uitzondering tot de Europese top behoren. Zo presenteert Spoffin als enige festival in Nederland de veelgeroemde voorstelling Bodies in Urban Space van choreograaf en videomaker Willi Dorner (AT), die met menselijke lichamen tijdelijke sculpturen creëert. Ook zijn er Nederlandse premières van Granhøj Dans (DK), Cie. Kiroul (FR), Loutop (CH), l’Eléphant Vert (FR), Cie. I’m (IT) en Théâtre de la Toupine (FR).

Tijdens Spoffin gaan er bovendien twee Nederlandse producties in première: ReWind van Cie. WordtVervolgd en Hoge Thee van Kijvende Wijven. Andere opmerkelijke voorstellingen zijn onder meer La Cuisine Macabre van DaaD (NL), Dance Little Sister van Dame Jeanne (NL), BOT (NL) en Dervish in Progress van Ziya Azazi (TR). De Franse theatergroep La Salamandre, gespecialiseerd in vuurspektakels, sluit de festivalavonden op vrijdag en zaterdag af met de vuurprocessie Passage.

Het complete programma van Spoffin 2010 is te vinden op de website www.spoffin.nl, waar ook online kaarten verkocht worden voor de betaalde voorstellingen. Medio augustus verschijnt een speciale festivalkrant, die huis-aan-huis in Amersfoort wordt verspreid, gemaakt in samenwerking met De Stad Amersfoort.nl. Deze krant bevat niet alleen uitgebreide programmaoverzichten met veel praktische informatie, maar ook een groot aantal interviews met optredende artiesten. De festivalkrant is tijdens Spoffin ook verkrijgbaar aan de Festivalbalie op het Lieve Vrouwekerkhof.

Spoffin wil de komende jaren uitgroeien tot een toonaangevend internationaal festival op het gebied van straat- en locatietheater met een speciale focus op Noord- en Oost-Europa. Vanaf volgend jaar breidt het evenement uit met een ‘off’-festival, waar veelbelovende groepen hun nieuwe voorstellingen kunnen presenteren aan een publiek van zowel theaterliefhebbers als internationale professionals. Spoffin slaat op deze manier een brug tussen Noord- en Oost-Europa, waar straat- en locatietheater een stormachtige en vernieuwende ontwikkeling doormaakt, en landen als Frankrijk en Spanje waar deze kunstvorm al tientallen jaren bloeit.

Als opmaat naar de tweede editie in 2011 ontvangt Spoffin dit jaar al enkele tientallen programmeurs en theaterprofessionals uit onder meer Duitsland, Polen, Frankrijk, Schotland, Denemarken, Spanje, Nederland, België. Voor hen biedt Spoffin, naast het festival, een vakinhoudelijk programma met lezingen, workshops en pitches van artiesten. Ook is er een speciaal Artiestendorp ingericht, waar alle theatergroepen gastvrij ontvangen worden en onderling ideeën kunnen uitwisselen.

  04-08-2010

 Programma Spoffin
 

Ga terug