Spoffin 2021 komt eraan!


Sky Motion's verticale dans op de Onze Lieve Vrouwetoren, Koningsdag 2019 © Robin Utrecht

We hebben het een jaartje zonder moeten stellen, maar dit jaar is Spoffin terug. Mooier dan ooit! Met zo’n 25 wervelende acts die optreden op kleinere locaties in en rond de Amersfoortse binnenstad belooft dit een bijzondere editie te worden van hét festival voor straat- en locatietheater. Na een jaar overgeslagen te hebben vanwege de coronacrisis staan zowel de organisatie als de artiesten te popelen om er op 27, 28 en 29 augustus een onvergetelijke editie te maken. Met een paar kleine aanpassingen, om het voor iedereen leuk en veilig te houden.

Spoffin, hét festival voor straat- en locatietheater voor artiesten uit binnen en buitenland, viert dit jaar haar elfde editie. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt is blij dat het festival, al is het met beperkingen, naar het zich laat aanzien dit jaar door kan gaan. “We hebben onszelf opnieuw moeten uitvinden, want waar we normaal gesproken juist focussen op grootschalige shows op de pleinen kiezen we dit jaar juist voor kleinere voorstellingen op wat meer afgelegen plekken. Kwalitatief zal het festival minstens even goed zijn als voorgaande edities, alleen wat minder groots van opzet. Er staan juist heel veel mooie intieme producties op stapel. Ik ben uiteindelijk erg ingenomen met het programma voor 2021."

Nederland als focusland
Ieder jaar kiest Spoffin een focusland uit waarvandaan de meest bijzondere makers op het gebied van straat- en locatietheater uitgenodigd worden. Dit jaar is er speciale aandacht voor ons eigen land, met de keuze voor Nederland als focusland! Tijdens Spoffin is het beste van het beste op Nederlands straat- en locatietheater te zien, met artiesten als Anne Chris van Doesburg, Arnhemse Meisjes, Daphne Gakes en onze eigen Amersfoortse Lejo. Ook Sky Motion, het gezelschap dat tijdens Koningsdag 2019 een verticale dans op de Onze Lieve Vrouwetoren liet zien, staat weer op het programma. Alfred: “Gelukkig kan Sky-Motion doorgaan. Hiermee brengen we spektakel naar het festival!”

Roundabout Europe
Maar het zijn niet alleen Nederlandse acts die te vinden op Spoffin 2021, een aantal artiesten uit het buitenland vindt via een residentie van het Roundabout Europe samenwerkingsproject een plekje in het programmaboekje. Maar liefst drie van de vijf artiesten uit dit project spelen tijdens Spoffin hun voorstelling. Gracie & Cristian (Ierland/Spanje), Etta Ermini (Marokko/Zwitserland) en Holektiv (Tsjechië) staan op het programma.

Roundabout Europe is een samenwerking van vijf Europese straattheaterfestivals. In totaal tien artiesten doen over een periode van drie jaar ieder twee residenties bij twee festivals. Ze zijn twee weken te gast om aan hun voorstelling te werken, feedback en begeleiding te krijgen vanuit de festivals en krijgen de kans om hun professionele netwerk uit te breiden. Het project wordt mede gefinancierd door Creative Europe.

De Lieve Vrouw en FLUOR
Deze editie zoekt Spoffin de samenwerking op met theater De Lieve Vrouw en poppodium FLUOR. Beide Amersfoortse instellingen verzorgen binnen hun eigen expertise een deel van het programma-aanbod. Van poppodium FLUOR kunnen we een divers muzikaal programma verwachten. Het Amersfoortse poppodium presenteert een serie singer-songwriters binnen het programma van Spoffin. Theater De Lieve Vrouw vult het programma aan met een bijzonder locatieproject. Over beide samenwerkingen wordt later meer bekendgemaakt.

Kleinere locaties
Om de afstand en veiligheid te kunnen waarborgen, gaat Spoffin dit jaar door met een aantal aanpassingen. Waar bezoekers normaal kunnen genieten van grootse shows op de grote horecapleinen van de stad, is deze editie gekozen voor intiemere locaties. In goed overleg met de horeca is besloten geen programmering op de Hof te realiseren en op het Lieve Vrouwekerkhof komt een beperkte programmering. Het festival kiest voor een programma met kleine en middelgrote voorstellingen voor een beperkt publiek, verspreid over wat meer afgelegen locaties in de binnenstad die voldoende ruimte bieden en waar de toestroom aan publiek zich goed laat reguleren.

Toegangsbeleid
De organisatie wil Spoffin zo open mogelijk houden voor het publiek. Daarom hoeven bezoekers van voorstellingen tijdens het festival geen test- of vaccinatiebewijs te laten zien. Wel moeten ze onderling anderhalve meter afstand aanhouden. Spoffin volgt hiermee het kabinetsbeleid voor vrij toegankelijke evenementen. Als er zich wijzigingen voordoen in het beleid, dan zal Spoffin deze richtlijnen volgen.

______________________________________________________________________________________

Noot voor redactie
Het complete programma van Spoffin 2021 wordt binnenkort bekendgemaakt via de website van Spoffin www.spoffin.nl.
Voor meer informatie over Spoffin 2021 kunt u contact opnemen met Annemarie Degens-Klompenhouwer via communicatie@spoffin.nl
Voor meer informatie over Roundabout Europe kunt u contact opnemen met Ingelise de Vries via marketing@spoffin.nl

  14-06-2021

 Spoffin

Ga terug