Inschrijvingen voor Roundabout Europe 2020 geopend


Afgelopen jaar deden Eliška Brtnická (foto) en Léa DANT een residentie bij Spoffin in Amersfoort.

Vijf buitenfestivals en vijf artiesten zullen ook in 2020 samenwerken in het project Roundabout Europe. Straatartiesten uit verschillende landen die zijn aangesloten bij Creative Europe, kunnen zich tot 15 december aanmelden om twee residencies te doen in in twee verschillende landen.

Roundabout Europe maakt het mogelijk dat artiesten residencies kunnen doen bij verschillende buitenkunstfestivals. De doelgroep zijn artiesten die opkomen of op het punt in hun carrière zijn dat er iets gaat veranderen.

Het project heeft inmiddels een eerste succesvolle editie achter de rug. Vijf verschillende artiesten en groepen hebben allen in verschillende landen aan hun optreden gewerkt. Komend jaar krijgen vijf nieuwe artiesten de kans om deze bijzondere residentie te ervaren.

Roundabout Europe is ontwikkeld door vijf partners, allen directeuren van vooraanstaande Europese festivals in de buitenkunst: Imaginarius uit Portugal, KoresponDance uit Tsjechië, Out There from uit het Verenigd Koninkrijk, Passage Festival uit Denemarken and Spoffin Festival uit Nederland. Spoffin is de coördinator van dit project.

Samen werken ze aan het doel om buitenkunst een prominente plaats te geven in de kunstwereld en artiesten een stabiele carrière te geven. Dit gebeurt onder andere door een nieuw publiek aan te boren, de artiesten te introduceren in belangrijke netwerken en nieuwe markten te ontdekken. Het doel is artiesten te helpen hun werk professioneler, zelfkritischer, duurzamer en economisch aantrekkelijk te maken zonder dat de artistieke waarde verloren gaat.

Workshops, coaching en inspiratie
Elke artiest of gezelschap wordt uitgenodigd om twee residenties te doen in twee verschillende landen. Er zal vanuit de festivals een focus liggen op de gebieden waar de artiesten steun kunnen gebruiken. Tijdens de residenties zullen artiesten niet alleen werken aan hun voorstelling, ook worden workshops en coaching aangeboden. De resultaten van de residenties worde vertoond op het festival. Dit kan een volledige show zijn, maar ook een work in progress.

De residenties bieden niet alleen coaching en workshops, ook krijgen artiesten de kans een nieuw netwerk aan te boren. Dit netwerk bestaat zowel uit professionals uit de industrie als andere artiesten. Ook zorgt Roundabout Europ ervoor dat de vijf deelnemende artiesten aan elkaar worden voorgesteld. Zowel artistiek als zakelijk gezien is dit project een unieke kans.

Inschrijvingen geopend
Artiesten kunnen zich tot 15 december 2019 aanmelden. Eind februari worden vijf artiesten of groepen geselecteerd om deel te nemen aan het proces. De inschrijving is online. Meer informatie is te vinden op Roundabouteurope.eu. De selectie wordt gemaakt door de artistiek directeuren van de deelnemende festivals.

Roundabout Europe is onder andere gesubsidieerd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

  01-11-2019

 Inschrijvingsformulier Roundabout Europe
 Roundabout Europe

Ga terug