Programma Spoffin 2018 bekend!


Cink Cink Cirk speelt Dukto Foto © Mikuláš Hrdlička

Artistiek leider Alfred Konijnenbelt beschikt over een neus voor wat nieuw en opwindend is en dat levert een eigenzinnige programmering op. Spoffin hoort in Europa inmiddels tot de meest toonaangevende festivals voor buitentheater. “We hebben internationaal een naam opgebouwd waar we trots op mogen zijn.”

Spoffin is dit jaar van 23 t/m 26 augustus. De kaartverkoop voor openingsavond Amuses in Flint is gestart en vanaf 1 juli staat het programma online.

Bij het selecteren van groepen en artiesten is originaliteit altijd de doorslaggevende factor, zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. “Naast professionaliteit, zeggingskracht, een sterke visuele presentatie en een fijne sfeer. Tientallen programmeurs van festivals in heel Europa komen voor Spoffin naar Amersfoort en veel van hen komen elk jaar terug. Dat is niet voor niets.” Ook voor professionals uit eigen land is Spoffin interessant: het aantal Nederlandse premières is onveranderd hoog: 27 van de in totaal bijna 40 professionele producties.

Focus op actuele en opvallende ontwikkelingen
Focus-programma’s zijn sinds kort vast onderdeel van de Spoffin-formule. Vorig jaar lag de focus op Catalonië, dit jaar op Noord-Europa. “Het is een succesvolle toevoeging: landen werken graag mee aan een speciaal programma met extra aandacht voor hun artiesten. Ook laten we een mooie doorsnede zien van actuele ontwikkelingen binnen het buitentheater. Dit jaar spelen maatschappelijke thema’s een hoofdrol, zoals migratie en Europa.”

Een opvallende ontwikkeling is ook de rol van vrouwen die in het buitentheater steeds meer het beeld bepalen. “In elk geval bij Spoffin,” zegt Konijnenbelt. “Enigszins generaliserend zou je kunnen zeggen dat vrouwen vaak wat meer te vertellen hebben op maatschappelijk gebied en minder snel voor gemakkelijke humor kiezen. Spoffin wordt daar inhoudelijk bepaald niet slechter van.” Van de ruim 100 performers die tijdens het festival optreden is 60 procent vrouw en steeds meer gezelschappen bestaan voor 100 procent uit vrouwen.

De meest opvallende producties
Is het lastig om een goed programma samen te stellen? “Ja en nee,” zegt Konijnenbelt. “Het aanbod is groot en artiesten uit heel Europa spelen enorm graag op Spoffin. Het is lastig om uit al die voorstellingen de meest opvallende producties te kiezen. Uiteindelijk stellen we toch altijd een mooi programma samen. We luisteren daarbij ook naar het publiek.” Zo is er dit jaar meer ‘echt’ straattheater en zijn er meer voorstellingen die door de stad bewegen. Dans en circustheater blijven Spoffin’s sterke troeven, al zijn deze disciplines zijn dit jaar wat minder overheersend.

Amersfoort zelf telt ook een aantal makers waar je niet omheen kunt. Zoals Actic. Konijnenbelt: “Die zie je in heel Europa spelen. We zijn blij dat ze weer in eigen stad te zien zijn.” Wie aan jeugdtheater denkt, denkt in Amersfoort al snel aan Koeterwaals. Zij staan voor de tweede keer op Spoffin. Nieuw is Sillyous Productions van de Amersfoortse Carmen Nichting. Ze geeft een voorproefje van de voorstelling Vlow! die vanaf oktober in kringloopwinkels in heel Nederland speelt. Slagwerkgroep KAMV sluit Spoffin af met een kenmerkend zinderend, luidruchtig concert.

Nederlandse premières en andere aanraders
Van de Nederlandse premières is onder meer de parade Azalaï, met metersgrote poppen uit Marokko bijzonder. “En de interactieve show van Avanti Display (GB), een groep die al meer dan 25 jaar bestaat en nu met iets compleet nieuws komt. Becky Namgauds (GB) brengt dans over vrouwenmoord en ecofeminism in een bed van aarde. En dan is er Conseqüències van Cia. Moveo (CAT) die in Spanje met diverse prijzen is bekroond. Sideshow van Pain Solution (NO) is een verhaal apart. De pijn is echt en de bizarre acts vereisen een sterke maag van het publiek.” Geen première, wel een aanrader is Despoot van Compagnie Mobil (NL), gebaseerd op de beroemde wandelende strandbeesten van Theo Jansen.

  01-07-2018

 Programma Spoffin 2018
 

Ga terug