Spoffin OFF selectie vol experimenten en vakmanschap


Arnhemse Meisjes Foto © Anna Fransen

Ervaren straattheatermakers, theatrale installatie-bouwers, jonge dansers en volwassen circustheater: Spoffin selecteerde 18 groepen en artiesten voor Spoffin OFF, de showcase van het internationale festival voor professioneel buiten- en locatietheater in Amersfoort.

Spoffin kreeg dit jaar circa 220 aanmelding uit zo’n 23 landen voor het onderdeel OFF. “Daaruit blijkt dat Spoffin in heel Europa en ook ver daarbuiten bekend is bij artiesten, vooral via mond-tot-mond reclame. Artiesten horen van elkaar over Spoffin, dat het een mooi festival met een fijn publiek is en ze er artiesten goed ontvangen,” zegt artistiek directeur Alfred Konijnenbelt. “Ook het feit dat we veel programmeurs van andere festivals uitnodigen, in totaal zo’n 50, speelt een belangrijke rol.”

Ervaren makers, geheel nieuw werk
“Opvallend is het aantal aanmeldingen van grote internationale namen met producties die heel anders zijn dan voorgaand werk,” zegt Konijnenbelt. “Bijvoorbeeld Avanti Display (GB) dat al meer dan 25 jaar bestaat en over de hele wereld met enorm succes The Spurting Man speelt, zoals ook op Festival Etcetera in 1999. Nu bouwen ze met hulp van het publiek een hoge toren van metalen emmers, waar natuurlijk iets spectaculairs mee gebeurt. Maboul Distorsion (FR) staat voor ouderwets vakmanschap in het straattheater en speelde in 2013 op Spoffin een hilarische voorstelling rond twee koks. Nu laten zij uit alle hoeken en gaten rode mannetjes en vrouwtjes tevoorschijn komen die bezit van de stad nemen.”

Speciaal uit eigen stad
Uit eigen stad komt Sillyous Productions, dat speciaal voor Spoffin een preview maakt van een groots opgezette productie in samenwerking met de Kringloopwinkel, die na Spoffin door heel Nederland in tweedehandswinkels zal spelen. Een unieke voorstelling komt uit Spanje, van El Fedito. “Deze kunstenaar bouwt een prachtige theatrale installatie waarin tal van tweedehands objecten balanceren en hij jongleert met van alles en nog wat. Iets heel anders is Agro The Clown uit Italië, die automobilisten op humoristische wijze uitdaagt hun heilige koe te laten wassen, natuurlijk midden op straat met honderden toeschouwers er omheen.”

Jong talent en volwassen circustheater
Aan jong talent geen gebrek tijdens Spoffin. “Arnhemse Meisjes (NL) bijvoorbeeld is een jong dansgezelschap met een bijzonder eigen stijl. Zij bewegen zich continu tussen het publiek, waardoor de speelruimte steeds verandert. Daarnaast presenteren we Familiar Faces en TeaTime Company, internationale groepen met zowel Nederlandse als buitenlandse artiesten, afgestudeerd aan de circusacademies in Rotterdam en Tilburg. Circustheater in Nederland wordt langzaam maar zeker volwassenen en dat laten we graag zien op Spoffin. Familiar Faces is onlangs als enige Nederlandse groep geselecteerd voor het Europese project CircusNext, dat jonge circusartiesten begeleidt.”

Experimenten met en voor het publiek
Eén van de criteria waar Spoffin op selecteert is interactie met publiek. Zo komt The Sporthorses and the Guggenheim Box met een interactieve muziekinstallatie waarin zijzelf dansen en waarmee ook het publiek mag spelen en experimenteren. En de Third Hand Group uit Slovenië brengt een speeltuin vol kasten, muziek, rare objecten en ander nieuwsgierig makende spullen mee, om het publiek hiermee naar zichzelf te laten kijken.

“Het aantal aanmeldingen is min of meer stabiel, meestal tussen de 230 en 250. Om de kwaliteit te verhogen hebben we de regels aangescherpt, en dat heeft geleid tot iets minder aanmeldingen (220), maar meer bijzondere producties. We zijn ingenomen met dit resultaat,” zegt Konijnenbelt. Hij maakte de selectie voor Spoffin OFF in nauwe samenspraak met vier mensen die hun sporen in het straat- en buitentheater hebben verdiend: artieste Merel Voorsluis (Compagnie Mobilette) en programmeurs Mirte Droogers (Amersfoorts Theater Terras), Adriaan Bruin (Festival Reuring) en Casper de Vries (La Strada in Bremen en De Tuin der Lusten).

Aanmeldingen kwamen dit jaar uit Argentinië, Australië, België, Brazilië, Bulgarije, Duitsland , Groot-Brittannië, Finland, Ierland, Italië, Israël, Japan, Frankrijk, Nederland, Portugal, Rusland, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Oekraïne, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

  07-06-2018

 Festival Spoffin
 Spoffin OFF

Ga terug