Gewaagd: koorddansen over de Eem


Hier gaat het vrijdagmiddag om 15.00 allemaal gebeuren: met balanceerstok over het water van rivier de Eem koorddansen na een kleine week oefenen.

De hele week zijn ze aan het oefenen en gisteren om 15.00 uur was het zo ver, deelnemers van het project Waag eens een Oversteek gingen voor het eerst van hun leven koorddansend over het water van de Eem naast de Koppelpoort.

“In theorie kunnen ze het allemaal,” zegt Marjolein Wagter van Compagnie with Balls uit Amersfoort, samen met Ronja Breuk initiatiefnemer van dit project. “De techniek beheersen ze nu, maar het gaat bij koorddansen vooral om je mentale toestand. Hoe spannend je het vindt,” zegt Wagter. “Voor een goede balans moet je ontspannen en enorm gefocust zijn en je niet te snel laten afleiden.”

Zenuwen
Bij de ene deelnemer slaan nu de zenuwen toe, bij anderen overheerst de opwinding. Wagter: “De sfeer is heel fijn en er wordt goed gewerkt. Ze verdienen zeker een groot publiek.” Amersfoorters van alle leeftijden doen mee: de oudste is 68 en de jongste deelnemer is Wako van bijna 10 uit AZC Amersfoort.

In de periode voorafgaand aan het project zijn er kennismakingsworkshops en oefenlessen geweest bij onder meer Circus Amersfoort, het asielzoekerscentrum en in de Amersfoortse wijk Liendert. “We wilden graag Amersfoorters uit alle wijken en lagen van de bevolking en dat is grotendeels gelukt.”
Opvallende afwezige was Lili. Zij volgde evenals Wako een kennismakingsworkshop en vond het koorddansen enorm leuk, maar zit zoals bekend met broer Howick ondergedoken sinds hun moeder is uitgezet naar Armenië.

Uitproberen
Wil je weten hoe het voelt om te balanceren op een koord? Vandaag tot 15.00 uur kun je het op het droge uitproberen in Plantsoen West. Om 15.00 uur gaan de deelnemers dan de echte oversteek over de Eem te wagen.

Wagter en Breuk hebben zelf deelgenomen aan een soortgelijk project in Brussel en ook in Mechelen, Aalst en Ieper zijn zulke oversteken met veel succes gerealiseerd door de riggers van Lyapunov.

  25-08-2017

 Festival Spoffin
 

Ga terug