Veel pareltjes tijdens Spoffin 2016


Guillem Albà verzorgde de openingsvoorstelling van Spoffin 2016 vrijdagavond op de Hof. Foto: Nico Brons

Pareltjes van voorstellingen, veel zon en enthousiaste bezoekers uit binnen- en buitenland. De zevende editie van Spoffin, het internationale festival voor professioneel straat- en locatietheater in Amersfoort, trok volgens passantentellingen een recordaantal van 42.000 bezoekers. Spoffin programmeerde dit jaar van vrijdag- tot en met zondagavond 167 voorstellingen, verspreid over 17 verschillende locaties in en rond de binnenstad: van de Hof en het Lieve Vrouwekerkhof tot Plantsoen West, voormalig klooster de Mariënhof en de Nieuwe Stad.

De Portugese clown Rui Paixão van theaterproject Cão à Chuva maakte tijdens de Amuses, de openingsavond van Spoffin in theater Flint, op sommigen een wat griezelige indruk. Tijdens zijn voorstellingen op de Hof samen met muzikant Carlos Reis kreeg de jonge Paixão echter al zeer snel alle lachers met gemak op zijn hand. Van een andere orde was Asuelto, de hooggewaardeerde nieuwste voorstelling van dansgezelschap HURyCAN, de intense en intrigerende afsluiter op zondagavond aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Ook de voorstellingen van de warmbloedige Les Frères Troubouch (BE) en hun fietsen en het intieme Zirkus Morsa [FR] vielen in de smaak bij een breed publiek.

Uitverkocht
De internationaal geprezen voorstelling Antiwords van Spitfire Company in voormalig klooster Mariënhof was twee van de drie avonden volledig uitverkocht. Bezoekers noemden de act één van de pareltjes van het festival, een heftige en intense voorstelling over macht en manipulatie. Het Wilde Oog trok veel publiek naar De Nieuwe Stad, waar de Spakenburgse Diva’s nog één keer van zich lieten horen. De voorstelling Iemand komt van binnen van Marte Boneschansker was al snel uitverkocht, aangezien de theatermaker in de Onze-Lieve-Vrouwetoren voor één bezoeker tegelijkertijd speelde. Degenen die een kaartje wisten te bemachtigen, verlieten de toren stuk voor stuk diep onder de indruk. In Plantsoen West vermaakte goochelkampioen Hilbert Geerling vooral een groot en jonge publiek met innemende trucs.

Aanbiedingen
Cie. Woest (NL/BE) en HURyCAN (FR/AR) werkten tijdens Spoffin LAB, voorafgaand aan het festival aan hun nieuwe voorstellingen. Velen zagen HURyCAN’s voorstelling als één van de hoogtepunten van dit jaar. Toeschouwers en theaterprofessionals waren ook onder de indruk van Cie. Woest (NL/BE), die na drie werkweken al een work-in-proces van Lucky Shots presenteerde. ‘We hadden niet verwacht dat we zo veel positieve reacties zouden krijgen,’ zegt Paulien Truijens van Cie. Woest. ‘Na afloop van onze eerste voorstelling kregen we van verschillende festivals uit het buitenland al aanbiedingen om ook daar een residentie te komen doen of om onze voorstelling te komen spelen.’ Ook De Jongens (NL) en HURyCAN kregen tijdens Spoffin al aanbiedingen van buitenlandse programmeurs. De Jongens speelden hun slapstickvoorstelling in het Burgemeester Brouwersplantsoen. Zaterdagavond moesten zij daar hun voorstelling vroegtijdig stilleggen wegens noodweer. Elders in de stad werden voorstellingen vanwege het onweer tijdelijk gestaakt.

Spoffin PRO
Programmeurs uit verschillende Europese landen bezoeken Spoffin jaarlijks voor het programma voor professionals. Philippe Macret van de Franse organisatie Pôle National Cirque et Arts de la Rue d’Amiens komt regelmatig naar het festival om hier voorstellingen te zien van groepen die niet in Frankrijk spelen. ‘En dat zijn er veel. Ik haal hier altijd leuke voorstellingen vandaan, bijvoorbeeld die van Cie. Woest. Dus ik ben hier vanwege het programma en daarnaast is Spoffin een groot festival met veel netwerkmogelijkheden, dankzij de vele internationale programmeurs en artiesten die hier zijn.’
Spoffin kon mede dankzij het VSBfonds dit jaar ook voorstellingen programmeren op drie middelbare scholen, om scholieren te laten kennismaken met hedendaags straattheater. Ondanks tropenroosters vanwege de hitte genoten scholieren van 't Hooghe Landt College, Nieuwe Eemland en het Corderius College van Hector Plaza & Agnes Sales, Les Frères Troubouch, Muzikanty en Lucio Baglivo.  28-08-2016

 
 

Ga terug