Spoffin wint hoogste Catalaanse cultuurprijs


Joan Català bracht in 2015 de voorstelling Pelat op de Hof in Amersfoort. Fotograaf Wim Lanser maakte er, vanaf de bus van de Burnt Out Punks, een foto van.

De hoogste Catalaanse cultuurprijs, El Premi Internacional Ramon Llull 2017, is toegekend aan Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van het Nederlandse festival Spoffin. Volgens de jury heeft Konijnenbelt een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van de Catalaanse cultuur in het buitenland door met grote regelmaat artiesten uit deze autonome regio rondom Barcelona te programmeren. Spoffin is het internationale festival voor buiten- en locatietheater dat jaarlijks in het laatste weekeinde van augustus plaatsvindt in Amersfoort.

De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 11 november in Andorra, in aanwezigheid van de ministers van cultuur van Andorra, de autonome Spaanse regio’s Catalonië en Balearen, ambassadeurs van Spanje en Frankrijk en vertegenwoordigers van Catalaans sprekende regio’s en steden in Frankrijk en Italië.

Konijnenbelt is verrast door de eervolle prijs. ‘Inderdaad is het aantal artiesten uit Catalonië op Spoffin relatief hoog. Dat komt doordat ik er vaak heel bijzondere, originele en kwalitatief hoogwaardige producties vind. En er zijn enkele heel goede, toonaangevende festivals die ik graag bezoek. Ik heb echter nog nooit een artiest geprogrammeerd omdát die uit Catalonië kwam. Het gaat altijd om de kwaliteit. Catalanen zijn erg trots op hun cultuur en dragen die graag uit. Het mooie is dat cultuur er niet iets is van het verleden maar er ook volop vernieuwt en moderniseert.’

Het bestuur van Stichting Zomertheater Amersfoort, verantwoordelijk voor de organisatie van Spoffin en Amersfoorts Theater Terras, is bijzonder trots en blij. ‘Heel mooi, dat onze programmeur deze prijs krijgt’, aldus bestuursvoorzitter Ruth Gorissen. El Premi Internacional Ramon Llull is in 1986 ingesteld door de Catalaanse cultuurorganisatie Fundació Congrés de Cultura Catalana, een gezamenlijk initiatief van Andorra, de autonome Spaanse regio’s Catalonië en Balearen en vertegenwoordigers van Catalaans sprekende regio’s en steden in Frankrijk en Italië. Eerdere winnaars waren onder anderen Claes Karlsson (Stockholm Kulturfestival) en Maria Bota (Milton Keynes International Festival).

Konijnenbelt haalde meer dan 20 Catalaanse artiesten naar Spoffin, onder wie Joan Català met zijn voorstelling Pelat in 2015 en Compañía de Circo “eia” met Capas in 2013 en Espera in 2015. Ook volgend jaar staat er weer veel Catalaans theater op het programma van Spoffin, want in 2017 heeft het festival een speciale focus op deze autonome Spaanse regio. Spoffin vindt in 2017 plaats van 24 tot en met 27 augustus.

  10-11-2016

 Festival Spoffin
 

Ga terug