Spoffin OFF: rennende dansers en piepjonge circusartiesten


De hedendaagse dansers van Arch8 (NL) hebben acrobatiek en parcours als achtergrond en zijn bepaald niet bang voor risico's. Foto: Arch8

Festival Spoffin heeft uit zo’n tweehonderd aanmeldingen uit bijna dertig verschillende landen twintig groepen en artiesten geselecteerd voor het OFF programma, onderdeel van het internationale street arts festival dat het laatste weekeinde van augustus in en rond de binnenstad van Amersfoort plaatsvindt. ‘Spoffin wordt steeds bekender, ook buiten Europa,’ zegt Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van het festival. Spoffin werkt dit jaar voor het eerst samen met Scholen in de Kunst. ‘We kunnen voorafgaand aan Spoffin de dansstudio aan het Eemplein gebruiken voor het residentieproject, dat ook onderdeel is van Spoffin OFF.’

De Amersfoortse jeugdtheatergroep Koeterwaals speelt tijdens Spoffin voor het eerst buiten met de voorstelling Wasprogramma, een grappige familievoorstelling waarin het decor tot leven komt. Theatermuzikant Jan Evers, bekend van onder meer Pater Moeskroen, blijft tijdens de show volledig achter de schermen, waar hij muziek maakt met de meest vreemde objecten. “Spannend en uitdagend om buiten voor publiek te gaan spelen, waar mensen elk moment kunnen komen en gaan. Wij denken dat het er een heel geschikte voorstelling voor is. Super ook om in onze eigen stad te spelen. Veel kinderen zullen onze groep al kennen, omdat we onze andere voorstellingen ook al veel op scholen hebben gespeeld.”
Ook geschikt voor kinderen is het culinair verteltheater van Iwan Dam, een alchemist die zang, eten en heerlijke geuren verbindt om zijn publiek mee te nemen in een verhaal over strijd, verlies en liefde.

Opvallend in het programma is het grote aantal jonge theatermakers, afkomstig uit alle windstreken van Europa. Cink Cink Cirk bijvoorbeeld, is een piepjonge circusgroep uit Tsjechië. Eenderde van de artiesten komt uit Nederland. Spannend vindt Konijnenbelt de rennende dansvoorstelling Murikamification van Arch8. De hedendaagse dansers uit Nederland hebben acrobatiek en parcours als achtergrond en zijn bepaald niet bang voor risico's. Ze klimmen op hoogten die je niet voor mogelijk houdt, springen over het publiek, dat tijdens de tocht ook bij het spel wordt betrokken.

Terug van weggeweest zijn Celso y Frana, het Spaanse duo dat tijdens Spoffin 2011 met hun act met boeken één van de publiekslievelingen was. Zij komen dit jaar naar Amersfoort voor een try-out van een nieuwe voorstelling die zij maken samen met Juana Beltran, de vrouw die vorig jaar veel indruk maakte met haar uiterst krachtige voorstelling waarbij zij met handstandtechnieken speelde met alle mogelijkheden die het lichaam heeft.
De Kroatische performer Petra Hrašćanec brengt dit jaar tijdens Spoffin ‘Love will tear us apart’, een danssolo op het kruispunt van een rockconcert en abstracte dans, één van de meest uitgevoerde Kroatische dansvoorstellingen, bekroond met de Kroatische Theatre Award.

Spoffin OFF is bedoeld als een podium voor jonge, aankomende professionele artiesten uit binnen- en buitenland. De selectiecommissie, die naast Konijnenbelt bestaat uit Mariska Verhulst, programmamaker bij onder meer het Rotterdamse festival Duizel in het Park, programmeur Claudia Geubel van het Amersfoorts Theater Terras en dramaturge Jannet van Lange, heeft bij de beoordeling van de inschrijvingen gelet op artistieke criteria als originaliteit, professionaliteit en interactie met publiek en de openbare ruimte. Naast Spoffin OFF is er het IN-programma, met een selectie uit meer bekende en gevestigde groepen. Het volledige programma is begin juni te vinden op www.spoffin.nl.

  23-04-2015

 Spoffin
 

Ga terug