Spoffin verplaatst Emke Idema naar Johanneskerk


Emke Idema

Straat- en locatietheaterfestival Spoffin kan, ondanks een toezegging van de gemeente Amersfoort, tijdens de komende editie geen gebruik maken van de voormalige Elleboogkerk. De hier geplande voorstelling RULE™ van Emke Idema wordt verplaatst naar de nabijgelegen Johanneskerk aan de Westsingel.

Spoffin zou als eerste sinds de kerk in 2007 afbrandde, weer gebruik mogen maken van het monumentale gebouw dat in 2011 werd herbouwd en sinds 2013 leeg staat. Destijds was in de voormalige kerk het Armandomuseum gevestigd.

Spoffin was al sinds februari 2013 met de gemeente in gesprek over incidenteel gebruik van de kerk. De reden dat het gebruik geen doorgang kan vinden, is complex: juridisch adviseurs van de gemeente menen dat Amersfoort het risico loopt te maken te krijgen met een forse naheffing van de belastingdienst zodra het gebouw in gebruik genomen wordt vóórdat het is verkocht.

Directeur Alfred Konijnenbelt van Festival Spoffin is ernstig teleurgesteld. ‘De kerk staat al anderhalf jaar na de herbouw leeg; het college van burgemeester en wethouders heeft na lang nadenken in mei besloten het gebouw te verkopen en het in afwachting van een koper beschikbaar te stellen voor incidenteel gebruik. Het is wel erg raar dat er nu op het laatste moment toch nog een juridisch obstakel blijkt te zijn, wat er mogelijk toe leidt dat de kerk nog tot in lengte van jaren leeg staat.’

  27-08-2014

 RULE™ van Emke Idema
 

Ga terug