Spoffin opent inschrijving residentie 2015


Sheyda Darab gebruikte haar residentie in 2014 voor een dansproductie met Amersfoortse jongeren. Foto: Cees Wouda

Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater in Amersfoort, nodigt opnieuw theatermakers in heel Europa uit om zich kandidaat te stellen voor Spoffin LAB, een residentie in augustus 2015. Spoffin LAB omvat een intensieve werkperiode van maximaal een maand in lokalen van Scholen in de Kunst en in de openbare ruimte van Amersfoort. Spoffin biedt hiermee jonge theatermakers de mogelijkheid te werken aan de eindmontage van een nieuwe productie. De voorstelling gaat vervolgens in première tijdens het festival (27 tot en met 30 augustus 2015).

Spoffin programmeert bestaande voorstellingen en stimuleert daarnaast ook de ontwikkeling en totstandkoming van nieuwe producties. Het festival biedt theatermakers de kans een nieuwe voorstelling af te monteren, in première te laten gaan en te presenteren aan festivalbezoekers en theaterprofessionals. Het project draait ook volop mee in de communicatie rondom het festival. Groepen die gebruik willen maken van de residentie, kunnen zich tot en met 28 februari aanmelden met een goed onderbouwd artistiek plan, waarna het festival de meest geschikte kandidaat selecteert. Nieuw dit jaar is een mogelijke samenwerking met de organisatie Scholen in de Kunst, die een of meerdere ateliers in het Eemhuis beschikbaar wil stellen.

Choreografe en danseres Sheyda Darab (Iran/Nederland) werkte vorig jaar tijdens haar residentie aan een dansproductie samen met een groep Amersfoortse jongeren, voor wie zij eveneens workshops organiseerde. Performer Sandrina Lindgren (Zweden) en poppenspeler Ishmael Falke (Finland) werkten tijdens Spoffin 2013 aan Dead Ends - The art of urban animation, een serie ultrakorte voorstellingen dwars door de binnenstad van Amersfoort, een citytour waarbij verkeersborden de hoofdrol speelden, speciaal toegespitst op Amersfoort. Linn Brodén (Zweden) en Tom Richmond (Groot-Brittannië) maakten tijdens hun residentie in augustus 2012 de nieuwe voorstelling Push Me, Pull You af, die vervolgens tijdens het festival in première ging en vier keer met veel succes werd gespeeld. De groep Cie. Ara Dona uit Berlijn heeft in 2011 gebruik gemaakt van de Spoffin-residentie. Het resultaat was fantastisch intiem locatietheater onder de titel Hinten den Türen, uitgevoerd in de verstilde omgeving van het eeuwenoude hofje Armen de Poth.

  21-01-2015

 Spoffin LAB
 Festival Spoffin

Ga terug