Spoffin 2014 haalt rijkdom aan artiesten naar Amersfoort


De kartonnen objecten voor Cardboardia Parade worden tijdens workshops voorafgaand aan Spoffin in Amersfoort gemaakt. © Kate Nozik

Tijdens de vijfde editie van internationaal street arts festival Spoffin beleven ruim twintig producties hun Nederlandse of wereldpremière, waaronder het Amersfoortse locatieproject Arbeid adelt van Ten Cate Theater in de voormalige Prodent-fabriek. Ook in aanloop naar het festival van 28 tot en met 31 augustus, gebeurt al veel in de stad. Artiesten komen aan hun voorstellingen werken of gaan op bezoek bij gastvrije Amersfoorters.

De Amersfoortse regisseur Wieke ten Cate presenteert tijdens Spoffin voor het eerst Arbeid Adelt, in de grote lege hallen van de voormalige Prodent-fabriek. Eerder produceerde zij de succesvolle locatievoorstelling SMINK, scènes op een afvalberg, nu verdiept zij zich in de levens van de tandpastamedewerkers in Amersfoort.

Andere wereldpremières zijn Heavier than Air: dans in een particulier zwembad en Dust to Dust van choreografe en hiphopdanseres Sheyda Darab, de Nederlands-Iraanse artiest die in de weken voorafgaand aan Spoffin in de binnenstad en De Laswerkplaats aan haar danssolo werkt.
Eén van de Nederlandse premières is Cardboardia Parade uit Rusland, een groots uitgevoerde, vrolijke optocht met metershoge kartonnen objecten. Deze worden voorafgaand aan Spoffin tijdens een serie dagelijkse workshops gemaakt, in samenwerking met onder meer Per Expressie, de Amersfoortse broedplaats voor jong creatief talent.
Jeroen Rienks en Afke Weltevreden van Onderwater Producties komen in juli alvast naar Amersfoort om bewoners van het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis te interviewen, over hoe het is om oud te zijn en wat de voordelen daarvan zijn. Zij gebruiken fragmenten van deze gesprekken voor hun voorstelling Futurshock.
De dames van Poolse Vis, bekend van de act Thee in 2011, nemen een week voor de opening van Spoffin hun intrek in een woonkamer van een gastvrije Amersfoorter voor het onvoorspelbaar hilarische Douw. Ook terug van weggeweest is de Nederlandse circustheatergroep TENT met hun nieuwe en veelbejubelde voorstelling NET, tot nu toe nog nauwelijks in eigen land te zien.

Amersfoortse verwarringsmonteur Jelle de Bruijn van onder meer de Spullenmannen en de Stille Fanfare, presenteert de Amuses waarmee Spoffin van start gaat. Vanwege de verbouwing van de Flint zijn de Amuses dit jaar in de Stadszaal. De Bruijn brengt de dagen erna samen met Amersfoorter Dick Cools de act Urban Safari.

Festival Spoffin biedt opnieuw veel ruimte voor internationaal aanstormend talent en verwacht veel van onder meer vocal maniac Georg Viktor Emmanuel (Oostenrijk), het nieuwe locatieproject van danstheatergroep Cie. Woest (België/Nederland) en de kindervoorstelling van meandertaal (België).

Spoffin, van 28 tot en met 31 augustus op straten en pleinen, in parken en bijzondere locaties in het stadshart van Amersfoort, omvat in totaal meer dan 220 voorstellingen, uitgevoerd door 45 professionele groepen en artiesten uit Nederland en 15 andere Europese landen. Het overgrote deel van de voorstellingen blijft vrij toegankelijk, onder het motto ‘besluit na afloop wat je betaalt’.

  21-06-2014

 Festival Spoffin
 

Ga terug