Internationale gastprogrammeurs prijzen Spoffin


'Spoffin is een festival dat internationaal opvalt door het lef vers talent te presenteren'. Op de foto This Maag (CH/DE) ©ThisMaag

Internationaal street arts festival Spoffin in Amersfoort is in korte tijd uitgegroeid tot een aantrekkelijk publieksfestival dat ook onder artiesten en professionals zeer in trek is. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt zoekt voor Spoffin op onorthodoxe plekken in Europa naar vernieuwende professionele voorstellingen, om zo steeds een programma te kunnen samenstellen dat interessant is voor liefhebbers en fijnproevers en tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek.

De vijfde editie van Spoffin, van 28 tot en met 31 augustus, omvat meer dan 240 voorstellingen, uitgevoerd door 45 professionele groepen en artiesten uit Nederland en 14 andere Europese landen. Twintig producties beleven tijdens Spoffin in Amersfoort hun Nederlandse of wereldpremière.

Spoffin heeft dit jaar voor de programmering onder meer een aantal buitenlandse gastprogrammeurs gevraagd een voorstelling voor Spoffin te selecteren, enthousiaste en toegewijde collega’s die het festival goed kennen. Kiki Muukkonen, artistiek leider van het Zweedse circuscentrum Subtopia heeft Svalbard op het Spoffin-programma gezet. ‘Spoffin is een festival dat internationaal opvalt doordat het lef heeft vers talent aan het publiek te presenteren. Voor ons dus een prachtige kans deze jongens te verbinden met het publiek, hen voor te stellen aan het grote aantal Nederlandse en internationale professionals dat Spoffin jaarlijks bezoekt en meer mensen te inspireren met hun eigenaardige schoonheid.’
Svalbard bestaat uit aankomende talenten van de Hogeschool voor Dans en Circus in Stockholm, die artistieke experimenten combineren met een drang wezenlijk verschil te maken in deze zorgwekkende wereld, iets dat karakteristiek is voor het nieuwe, hedendaagse circus in Zweden, aldus Muukkonen.
Angus MacKechnie, theater- en festivalproducer van het National Theatre in Londen, neemt de Engelse groep Mimbre mee naar Spoffin. ‘Mimbre is een uitzonderlijke groep die volledig uit vrouwen bestaat. Ze dagen het publiek uit en brengen iets dat echt totaal anders is dan je verwacht van vrouwelijke acrobaten. Zowel wat betreft intenties als acrobatisch. Sterke rolmodellen en een verhalende act, waar zowel meisjes als jongens waardering voor hebben.’ Het idee van gastprogrammeurs vindt hij geweldig. ‘Doorgaans stelt één individu een festivalprogramma samen. Invloeden van buitenaf zijn gezond en goed voor internationale aandacht en het uitwisselen van ideeën en culturen.’

Spoffin maakt naast het hoofdprogramma, Spoffin IN, veel ruimte voor Spoffin OFF, het internationale programma met interessante jonge producties voor aanstormend talent. Steeds meer professionele groepen melden zich hier jaarlijks voor aan vanwege het ‘springplankeffect’ naar andere internationale festivals. Spoffin richt zich als een van de weinige Nederlandse festivals naast een sterke programmering ook op het faciliteren van een intensieve uitwisseling tussen artiesten en festivalprofessionals. Voor professionals is er eveneens een speciaal programma met workshops, pitches en een debat met als thema ‘bewegend publiek en statische politiek’ onder leiding van Joost Ramaer, freelance onderzoeksjournalist op het gebied van economie en cultuur.

Wereldpremières tijdens Spoffin 2014 zijn onder meer het locatieproject Arbeid adelt van Ten Cate Theater in de voormalige tandpastafabriek van Prodent en From dust to dust van choreografe en hiphopdanseres Sheyda Darab, de Nederlands-Iraanse artist in residence van deze editie. Darab werkte onder meer voor het Scapino Ballet, Madonna en Nike en maakte de videoclip van Stop The Traffik tegen gedwongen prostitutie, die door meer dan 15 miljoen mensen online is gezien en bekroond met de Gold Award voor beste Online Campagne 2012.

Verder viert Spoffin het eerste jubileum met onder meer de Nederlandse première van Cardboardia Parade uit Rusland: een groots uitgevoerde, vrolijke optocht met metershoge kartonnen objecten. Ook blikt het festival terug in de vorm van nieuwe voorstellingen van bekende groepen die eerder publiekslievelingen waren. Zo nemen de dames van Poolse Vis (winnaars van de Spoffin OFF Award 2011), een week voor de opening van Spoffin hun intrek in de woonkamer van een gastvrije Amersfoorter voor de hilarische productie DOUW. Ook terug van weggeweest is de Nederlandse circustheatergroep TENT (2012) met de nieuwe en veel bejubelde voorstelling NET, tot nu toe nog nauwelijks in eigen land te zien. Onderwater Producties presenteert na Insomnia (2012) hun nieuwe festivalproductie FutureShock.

  19-08-2014

 Festival Spoffin
 

Ga terug