Festival Spoffin trekt 40.000 bezoekers


Bram Graafland speelde voor een enorme mensenmassa op de Hof zijn voorstelling De Gillende Keukenprins. © Wim Lanser

Met een record aantal van 40.000 bezoekers heeft internationaal street arts festival Spoffin het afgelopen weekeind een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Organisatie en artiesten kijken uiterst tevreden terug op de drie dagen theater, dans, circustheater en andere voorstellingen in en rond de Amersfoortse binnenstad. Ook de Amuses in theater De Flint op de vooravond van het driedaagse festival is een succesvolle traditie gebleken.

Festivaldirecteur Alfred Konijnenbelt kijkt zeer verheugd terug op de vierde editie van Spoffin. ‘We hebben een grote stap vooruit gemaakt. De sfeer was fantastisch, de voorstellingen werden bijna allemaal met veel enthousiasme ontvangen en trokken grote aantallen bezoekers. Zo veel zelfs dat we voor 2014 gaan nadenken over nog betere manieren om het publiek alles goed te laten zien, want bij sommige shows waren er bijna te veel mensen. Ook de kleinere en meer afgelegen locaties zijn goed bezocht.’

De zes voorstellingen van Break a Legend van DudaPaiva Company, één van de premières tijdens Spoffin 2013, waren binnen enkele uren uitverkocht. Andere hoogtepunten van deze vierde editie van Spoffin waren ongetwijfeld de hilarische shows van Europa’s grappigste violist Adrian Garratt, die als Sid Bowfin verschillende locaties in de binnenstad onveilig maakte en van Bram Graafland, die als De Gillende Keukenprins de harten van vele bezoekers stal. ‘Het was te gek,’ aldus Graafland. ‘En heel opvallend: veel mensen kwamen na afloop naar me toe om te vertellen dat ze voor de tweede of derde keer kwamen kijken. Het was erg lekker om in Amersfoort te spelen. Ik ben onverdeeld blij, ook al had ik graag meer willen spelen.’ Wegens problemen met zijn gezondheid en wat ‘technisch vernuft’ speelde Graafland alleen tijdens de Amuses en op vrijdag en zondag.

Zelf genoot Graafland, samen met vele anderen, van de voorstelling van Circus Katoen. ‘Ik was echt vertederd. Het is de eerste voorstelling van nog heel jonge artiesten.’ De shows Capas van het Spaanse Compañía de Circo Eia en Faust van het Britse Bad Taste Company trokken vrijdagavond grote groepen enthousiaste toeschouwers naar de Hof. Spoffin had dit jaar meer dan 200 voorstellingen op het programma staan. De 45 artiesten, uit 15 verschillende Europese landen, veroverden Amersfoort met ongewoon straattheater, ontroerend circustheater, vermakelijke grappen en grollen en muzikale uitspattingen.

Veel toeschouwers en programmeurs van buitenlandse festivals waren onder de indruk van de interactieve voorstelling Eerste Verdieping van Eva van Welzenis en Willemijn Schellekens in een voormalige winkelruimte aan de Mooierstraat. Er stonden af en toe twee keer meer mensen voor de deur dan naar binnen konden,’ aldus Schellekens. Ook Kunstenaars in Oorlog van TG Sonja in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof werd goed ontvangen. Regisseur Jori Hermsen is tevreden met de overweldigende reacties en fantastische sfeer tijdens Spoffin.

‘Boven verwachting,’ zo meldden ook de drie mannen van Piepschuim na afloop. Zij speelden hun voorstellingen in een steeds goed gevulde SRV-wagen op de Hof, waar ook Katja Heitmann met kraud-fun-ding telkens een volle speelruimte had. De waanzinnige koks van Maboul Distorsion kregen met hun authentieke grappen de lachers op hun hand en Ananda Puijk Company verraste menig bezoeker op de Appelmarkt met haar voorstelling Transit.

Casper de Vries, coördinator van het Spoffin PRO-programma voor internationale festivalprogrammeurs, ontving zo’n vijftig pro’s uit elf landen, onder wie programmeurs van toonaangevende straattheaterfestivals uit Engeland, Frankrijk en Rusland. Eveneens tevreden is Coen Molenveld, die de horeca op de Hof coördineerde. ‘Met de Fontijnbar was het feest compleet.’

In 2014 is Festival Spoffin van donderdag 28 tot en met zondag 31 augustus.

  25-08-2013

 Festival Spoffin
 

Ga terug