Eerste Spoffin-acts deze week in Vathorst


NVDP: Wat gebeurt er als je dansers op stelten zet? Stoere en moderne dansvoorstelling uit eigen land. (Foto: Maurice Leentvaar)

Inwoners van de Amersfoortse wijk Vathorst kunnen deze week als eersten genieten van voorstellingen die later deze maand zijn te zien tijdens internationaal street arts festival Spoffin in de binnenstad. De Nederlandse groepen Stichting Prins Gezocht en NVDP komen zaterdag 10 augustus naar het winkelcentrum in deze wijk.

NVDP brengt met Urban Constructions een stoer, modern en gewaagd stuk met dansers op stelten op muziek van Cinematic Orchestra en Prodigy, inclusief een duet op één lange stelt. Stichting Prins Gezocht bestaat uit twee theaterstudentes die op zoek zijn naar hun ware liefde en daar een hartstochtelijke straattheatervoorstelling op hebben gebaseerd, geïnspireerd op onder andere Wachten op Godot van Samuel Beckett en Brieven aan Doornroosje van Toon Tellegen.

De optredens van Prins Gezocht, van 13.00 tot 13.30 uur en van NVDP, van 14.00 tot 14.30 in het winkelcentum aan de Cruqius, zijn mogelijk gemaakt door woningcorporatie de Alliantie en vanzelfsprekend ook toegankelijk voor publiek dat niet in Vathorst woont. Tijdens Spoffin zelf maakt de Alliantie optredens mogelijk van het populaire Broken Brass Ensemble en van Sid Bowfin, de grappigste violist aller tijden. Deze voorstellingen staan geprogrammeerd op vrijdagmiddag 23 augustus op het Neptunusplein van 15.00 tot 16.30 uur - als cadeautje voor de wijk Kruiskamp, winnaar van de Amersfoort Cityrun - en op zaterdagochtend 24 augustus op het Euterpeplein, van 11.00 tot 12.30 uur.

’Samenwerking met Spoffin is uniek: we kunnen op maat optredens voor onze huurders verzorgen. Echt in de wijken zelf, toegankelijk voor elke leeftijd,’ zegt Alliantie-directeur Koos Koolstra. ‘Spoffin heeft ons dit jaar verschillende groepen en artiesten aangeboden, wij hebben kunnen selecteren op wat wij het leukste vonden voor onze bewoners en voor het winkelend publiek op de pleinen.’ Waarom de Alliantie voor Spoffin als partner kiest? ‘De voorstellingen zijn voor jong en oud en het is een toegankelijk festival: aantrekkelijk voor al onze huurders,’ aldus Koolstra.

Beweging 3.0 is een andere Amersfoortse organisatie die Festival Spoffin middels een partnerschap ondersteunt. Dankzij deze samenwerking zijn er extra optredens van Theater Leela en van Yvon van den Akker en Judith Hermarij, op vrijdag 23 augustus van 16.00 tot 16.45 uur bij woonzorgcentrum Nijenstede in de wijk Randenbroek aan de Heiligenbergerweg 84. Beweging 3.0 vindt het laagdrempelige theater van Spoffin goed aansluiten bij het streven van de organisatie het leven van cliënten zo aangenaam mogelijk te maken, zegt Brigitte Jacobs, directeur Zorg, Verpleging & Behandeling: ‘We richten ons nadrukkelijk op het welzijn van onze cliënten. Vandaar dat wij graag, net als vorig jaar, dit initiatief steunen.’

Ook de Rabobank Amersfoort en omstreken is de samenwerking vorig jaar goed bevallen. De bank ondersteunt het festival daarom ook dit jaar weer en heeft de voorstelling Capas van het Spaanse circustheater Compañía de Circo Eia geadopteerd. ‘Cultuur past bij de Rabobank,’ zegt directievoorzitter Henri Hofsteenge. ‘Cultuur verbindt en inspireert mensen en biedt iedereen de mogelijkheid om mee te doen. Dat is ook een Rabobank-manier van denken. Bovendien menen wij dat cultuurfestivals als Spoffin Amersfoort als aantrekkelijke woon- en recreatiestad op de kaart zetten. En daar hebben we allemaal belang bij.’

Vorig jaar maakte de Rabobank de Nederlandse première van de nieuwe voorstelling Guateque van de Spaanse groep Delrevés hoog tegen de Onze Lieve Vrouwetoren mogelijk. Capas van Compañia de Circo Eia belooft dit jaar één van de publiekstrekkers te worden. Het jonge gezelschap heeft in eigen land al diverse prijzen gewonnen en speelt vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus om 21.00 uur op de Hof. En Spoffin-publiek heeft bovendien op de grote pleinen goed zicht op voorstellingen dankzij de verrijdbare tribunes van de Rabobank.

Meer informatie over de voorstellingen en het volledige programma van festival Spoffin is te vinden op www.spoffin.nl en via www.twitter.com/spoffin en www.facebook.com/festivalspoffin.

  04-08-2013

 Festival Spoffin
 Spoffin-partners

Ga terug