Spoffin 2013 verleidt met stilte en spektakel


Asphalt Piloten © Vincent Vanhecke

Een verleidelijk festivalprogramma met ruimte voor verschillende smaken. Voorstellingen met stille en met uitbundige momenten, shows met spektakel, producties met poëtische taferelen. Artistiek aantrekkelijke acts en optredens die voor opschudding zorgen: publiek kan tijdens internationaal street arts festival Spoffin eind augustus in Amersfoort weer overal van proeven. De vierde editie brengt meer dan 160 voorstellingen van 45 professionele groepen en artiesten uit 10 Europese landen.

Spoffin is blij met de naam DudaPaiva Company op het programma. Een internationaal gezelschap dat een levendige cross-over van dans en objecten vertaalt naar een uitbundige en eigenzinnige vorm van hedendaags beeldend theater. De voorstelling Break a Legend, waarvoor DudaPaiva het Theater Stipendium 2011 van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontving, beleeft tijdens Spoffin zijn première. Iets heel anders is de voorstelling Tape Riot van de Zwitserse Asphalt Piloten. In landen als Frankrijk en Italië trok de guerrilla-achtige dansvoorstelling al veel aandacht met de boeiende manier waarop deze groep de publieke ruimte gebruikt en met improvisatie verovert.

Sommige groepen en acts die Spoffin naar Amersfoort haalt, had het festival al geruime tijd op het oog. Zoals het Broken Brass Ensemble, het straatorkest dat nu landelijk furore maakt en het Compañía de Circo Eia (ES), in eigen land overladen met prijzen voor innovatief circus. Performers Sandrina Lindgren (SE) en Ishmael Falke (FI), die tijdens hun residentie drie weken lang in Amersfoort werken aan hun productie Dead Ends, een citytour aan de hand van verkeersborden, maken van zelfsprekend ook optimaal gebruik van de openbare ruimte. Van weer een andere orde is Maboul Distorsion (FR): echt ‘ouderwets’ straattheater; heel erg goed gespeelde gekkigheid.

Enkele artiesten zijn terug van weggeweest, zoals Matthias Romir (DE). Het publiek was vorig jaar zeer onder de indruk van zijn eigentijdse jongleerwerk in de voorstelling Life is...(short stories), die hij helaas maar twee in plaats van vier keer heeft kunnen spelen. Romir komt deze voorstelling opnieuw doen en presenteert daarnaast samen met Manne Hanke als de Funky Mama Fire Crew een show waarin het draait om jongleren, breakdance en heel veel vuur. Ook Theater Leela (DE) is na drie jaar terug, onvermoeibaar, hartveroverend en grappig als altijd met de nieuwe voorstelling Circus Wende.

Spoffin heeft tegen de stroom in een succesvolle festivalformule ontwikkeld met het hoofdprogramma (IN), het showcaseprogramma (OFF), een randprogramma voor programmeurs en andere professionals uit binnen- en buitenland (PRO) en de residentie waarin jonge makers de kans krijgen zowel in de openbare ruimte als in een theaterstudio te werken aan een nieuwe productie die tijdens Spoffin in première gaat.

Spoffin heeft met OFF en PRO inmiddels een stevige reputatie opgebouwd in binnen en buitenland: theatermakers die in eigen land al behoorlijk bekend zijn, gebruiken Spoffin OFF om ook in Nederland en de rest van Europa door te breken. Jong talent uit eigen land gebruikt Spoffin OFF als springplank, zoals vorig jaar Tent Circustheater Producties, met spelers die net van de circusschool kwamen en dit jaar bijvoorbeeld het jonge Circusduo Katoen. Ook de spelers van NVDP zijn net klaar met hun studie, aan de dansacademie en zetten tijdens Spoffin - op stelten - de stap naar buiten, iets dat Spoffin graag stimuleert.

Een megaspektakel, zoals vorig jaar de verticale dans van het Spaanse Delrevés hoog tegen de Onze-Lieve-Vrouwetoren, staat dit jaar niet op het programma. Spoffin kiest in 2013 voor middelgrote en kleinere voorstellingen. Daarmee is een minstens zo interessant festival te bouwen en er zijn maar weinig voorstellingen zowel mooi en groot als betaalbaar, vindt artistiek leider Alfred Konijnenbelt.

Festival Spoffin is in 2013 van 23 tot en met 25 augustus in en rondom de binnenstad van Amersfoort en opent met de Amuses in theater De Flint op donderdagavond 22 augustus.

  30-05-2013

 Festival Spoffin
 

Ga terug