‘In Cardboardia voel je je altijd thuis’


© Donna Schaap

Een stad waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Waar je je eigen huisje bouwt, het bedrijf begint waar je ooit van droomde of gewoon komt om te spelen. Dat is het idee achter Cardboardia, de kartonnen steden van Sergey Korsakov en Victoria Korsakova uit Moskou. Zij bezochten begin februari Amersfoort om samen met Festival Spoffin op zoek te gaan naar locaties waar Cardboardia de laatste twee weken van augustus vorm kan krijgen. Ook gaven zij verschillende presentaties, onder meer tijdens de PechaKucha Night in poppodium De Kelder.

Sergey en Victoria zijn zelf getrouwd in één van de 8 kartonnen steden die inmiddels zijn gebouwd in onder meer Rusland, Finland en Duitsland. Sergey: ‘Er zijn altijd heel veel feestjes. Iedereen kan er doen wat hij of zij wil. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan.’ In steden als Perm en Helsinki trok Cardboardia dagelijks duizenden bezoekers.

Het is de bedoeling dat de twee Russen in augustus met een team van circa 18 andere Cardboarders naar Amersfoort komen. Mogelijke locaties voor Cardboardia zijn op dit moment het Eemplein, de Elleboogkerk en de voormalige Prodentfabriek. Het Cardboardiateam zet het raamwerk van de kartonnen stad op, met een stadhuis, warenhuis en kerk. Organisaties, ondernemers, bedrijven en particulieren die er een eigen toko willen bouwen, kunnen zich vooraf inschrijven en gaan enkele dagen voor de opening van Cardboardia met het team aan de slag. Ook tijdens het bouwen en als de stad open is, kunnen bezoekers besluiten mee te doen en inwoner van Cardboardia te worden.

‘Cardboardia is een stad waar je je altijd thuis voelt,’ zegt Sergey. ‘Dat is het belangrijkste. Je kunt er je eigen karakter ontwikkelen, net als in sommige computergames, maar dan in het echt. Reality 2.0 noemen we dat. Als je het op de computer doet, is alles weg als je het spel uitzet. Met Cardboardia zijn de resultaten echt. Onze ervaring is dat je er nieuwe vrienden maakt. Iedereen werkt er samen, je leert elkaar kennen en we geven ook een krant uit, om het gevoel van een echt stad te versterken.’

Kinderen snappen het meteen, weten Sergey en Victoria. ‘Die hoef je niet uit te leggen wat spelen is. Het is natuurlijk heel geschikt voor kinderen, maar niet speciaal bedoeld voor kinderen, Cardboardia is er voor iedereen.’ Je hoeft ook geen kunstenaar te zijn om mee te werken en te bouwen aan de stad. Sergey: ‘Je kunt er lekker experimenteren. Zonder angst dat het misgaat of dat anderen je gek vinden. Cardboardia geeft je de mogelijkheden je droom uit te voeren en plezier te maken.’

Het is de bedoeling dat Cardboardia een zelfstandig project wordt naast Festival Spoffin. De organisatie is op dit moment onder meer druk bezig met het vinden van partners om het project te kunnen realiseren. Cardboardia opent dan donderdag 22 augustus, gelijktijdig met Festival Spoffin, de deuren en blijft open tot en met 1 september. Meer informatie is te vinden op www.spoffin.nl/cardboardia/.

  09-02-2013

 Cardboardia
 Festival Spoffin

Ga terug